Till innehåll på sidan

skogssänkor som framtida handelsvara i handeln med utsläppsrättigheter

Skriftlig fråga 2000/01:455 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-14
Besvarad
2000-12-20
Anmäld
2001-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga 2000/01:455

av Harald Nordlund (fp) till miljöminister Kjell Larsson om skogssänkor som framtida handelsvara i handeln med utsläppsrättigheter

Det är mycket allvarligt att klimatförhandlingarna i Haag havererade. Orsaken är känd: USA:s position vad gäller sänkor och globala handelsmekanismer. Samtidigt utgör haveriet ett bevis på att EU inte accepterar vad som helst. Det är bra.

Det är nu viktigt att Sverige, helst under sin ordförandeperiod, lägger fram en kraftfull klimatproposition. Tempo och kontroll får inte tappas. Trots att klimatproblematiken är global och likartade åtgärder kan få olika effekter till och med i vårt omedelbara närområde, lika väl som mellan världsdelar. Detta kan, i sin tur, få som följd att framtida handel med utsläppsrättigheter kan bli mycket omfattande och hämmande för arbetet med att förhindra fortsatt miljöförstöring och klimatförsämringar.

Min fråga till miljöministern är därför följande:

Tänker regeringen räkna med skogssänkor enligt Kyotoprotokollet och kan man under några omständigheter räkna med skogssänkor som en framtida handelsvara i handel med utsläppsrättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:455 besvarad av

den 20 december

Svar på fråga 2000/01:455 om skogssänkor som framtida handelsvara i handeln med utsläppsrättigheter

Miljöminister Kjell Larsson

Harald Nordlund har frågat mig om regeringen tänker räkna med skogssänkor enligt Kyotoprotokollet och om skogssänkorna under några omständigheter kan räknas som handelsvara i en framtida handel med utsläppsrättigheter.

Utsläppen av koldioxid från fossila bränslen och andra växthusgaser och de klimatförändringar som dessa utsläpp leder till är sannolikt det största miljöproblemet vi har i dag. Eftersom detta är ett globalt problem måste internationella åtgärder vidtas. I dag gäller detta främst industriländerna.

En viktig fråga i de internationella klimatförhandlingarna är frågan om hur upptaget av koldioxid i skog och skogsmark, s.k. sänkor, ska räknas in i länders åtagande. En annan viktig fråga gäller vilka regler som ska gälla för handel med utsläppsrätter. Dessa frågor är emellertid inte färdigförhandlade eftersom klimatförhandlingarna i Haag avbröts utan politisk överenskommelse. Åtgärder som leder till minskade utsläpp måste dock utgöra grunden i klimatarbetet.

Det är viktigt att de regler som överenskoms internationellt för handel med utsläppsrätter och för hur sänkor ska beaktas blir rättvisa. Avgörande i de fortsatta förhandlingarna är att de regler som skapas ger drivkrafter för industriländerna att även vidta inhemska åtgärder som leder till minskade utsläpp. Hur sänkorna ska hanteras i den nationella klimatpolitiken kan endast läggas fast när klimatförhandlingarna slutförts.

I det internationella klimatarbetet är EU en drivande kraft. Inom drygt en vecka tar Sverige över ordförandeklubban i EU:s ministerråd. En viktig fråga för Sverige blir att driva arbetet vidare så att de utestående frågorna från Haag kan lösas så att Kyotoprotokollet kan ratificeras av EU:s medlemsländer år 2002, dvs. tio år efter Riokonferensen och tio år efter klimatkonventionens undertecknande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.