Skogsbruk och friluftsliv

Skriftlig fråga 2007/08:1381 av Axelsson, Lennart (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-19
Anmäld
2008-06-23
Besvarad
2008-07-02
Besvarad
2008-07-03
Svar anmält
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juni

Fråga

2007/08:1381 Skogsbruk och friluftsliv

av Lennart Axelsson (s)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Runt om i vårt land pågår dagligen avverkningar av tätortsnära skogsområden. Inte sällan skapar det konflikter med människors behov av lättillgängliga strövområden. I Grythyttan i Hällefors kommun uppmärksammades nyligen detta problem i en motion till en socialdemokratisk förening. Motionen avslutas med:

”Naturligtvis måste skogar avverkas i takt med deras ekonomiska livslängd. Detta bör dock inte få orsaka att i stort sett alla lättåtkomliga strövområden samtidigt slås ut. Det finns mot den bakgrunden skäl att ta upp en diskussion om det rådande skogsbrukstänkandet. Ett minimikrav bör vara att avverkningsplaner underställs ett kommunalt samråd.”

I vår socialdemokratiska skogspolitik konstaterar vi att ”skogen och skogsmarken är en nationell tillgång som ska skötas så att den långsiktigt och uthålligt ger god avkastning, samtidigt som den biologiska mångfalden behålls.

Hänsyn ska även tas till andra allmänna intressen. Skogen är betydelsefull för människors möjlighet till rekreation och förbättrad hälsa. Upplevelseturismen är en växande sektor med stor ekonomisk potential. Den tätortsnära naturen uppfyller mångas behov av grönområden för friluftsliv.”

Är jordbruksministern beredd att genom införande av krav på samråd eller på annat sätt arbeta för att minimera de intressekonflikter som kan uppstå vid tätortsnära skogsavverkningar?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1381 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 2 juli

Svar på fråga

2007/08:1381 Skogsbruk och friluftsliv

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Lennart Axelsson har frågat mig om jag är beredd att genom införande av krav på samråd eller på annat sätt arbeta för att minimera de intressekonflikter som kan uppstå vid tätortsnära skogsavverkningar.

Ett krav på samråd vid tätortsnära avverkningar skulle riskera att bli administrativt betungande för skogsägaren och därmed inte ligga i linje med regeringens strävan att minska de administrativa kostnaderna för företag. Jag är därför inte beredd att införa krav på samråd vid avverkning i tätortsnära skogar. Jag vill dock i det här sammanhanget framhålla att regeringen är mycket positivt inställd till de många frivilliga insatser som markägare gör för att öka möjligheterna för allmänheten att nyttja och njuta av den allemansrättsligt tillgängliga skogen. Det är dock viktigt att poängtera att markägaren inte är skyldig att tåla intrång utöver allemansrätten.

Jag är mycket väl medveten om att de tätortsnära skogarna värderas högt av en bred allmänhet och att de är mycket viktiga ur folkhälso- och rekreationsperspektiv. Senast i den skogspolitiska propositionen (prop. 2007/08:108) slog regeringen därför fast att kunskapen bör öka hos markägare och andra yrkesverksamma om hur skogsbruk kan bedrivas med hänsyn till sociala värden. Skogsstyrelsens rådgivning är ett viktigt redskap i detta sammanhang. Det är också naturligt att kommunerna tar ett stort ansvar för att skogarna sköts på ett socialt hållbart sätt anpassat till allmänhetens behov.

För att tillvarata människors behov av skogar för rekreation och ett rikt friluftsliv samt skogens potential för lokal och regional utveckling arbetar Skogsstyrelsen tillsammans med kommuner och andra intressenter med att identifiera skogar med höga sociala värden. Syftet är bland annat att skapa ett underlag som kan användas för att utveckla rutiner i samband med avverkningsanmälan och att bedöma hur Skogsstyrelsens rådgivningsresurser ska användas för att bli så effektiva som möjligt när det gäller att utveckla skogarnas sociala värden.

Detta framåtsyftande arbete och en kontinuerlig dialog mellan Skogsstyrelsen, kommunerna och markägarna i dessa frågor är, enligt min bedömning, ett effektivt arbetssätt för att minimera intressekonflikter som kan uppstå vid tätortsnära avverkning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.