skogsbrandsbevakning

Skriftlig fråga 2002/03:796 av Sellén, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-11
Anmäld
2003-04-11
Besvarad
2003-04-16
Svar anmält
2003-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 april

Fråga 2002/03:796

av Birgitta Sellén (c) till försvarsminister Leni Björklund om skogsbrandsbevakning

Skogen är en oerhört viktig näring för Sverige. Den svarar för ca 20 % av landets export och är därmed Sveriges största nettoexportör. Förutom att skogen har stor betydelse för skogsproduktion så har den även stor betydelse för friluftslivet. Svensk allemansrätt gör att många människor vistas i skogen och gör bland annat upp eldar för att grilla korv och liknande. Det leder ganska ofta till skogsbränder. Den svenska allemansrätten ska vi vara rädda om, men då innebär det också att samhället måste ta ansvar för bevakning av skogen.

Nu har Räddningsverket avsagt sig rollen att organisera och finansiera det nationella systemet för skogsbevakning, men har inte tagit ansvar för att skapa en acceptabel ny lösning.

De allmänna intressena i den frågan är så stora så jag anser att det är samhällets sak att ansvara för en fungerande skogsbrandsbevakning. Det är viktigt att hitta en lösning så fort som möjligt. Det smidigaste vore att Räddningsverket med sitt nationella ansvar stöttar länsstyrelser och kommuner.

Jag anser att Försvarsdepartementet bör ge Räddningsverket uppdraget att ta ansvar för att organisera och genomföra ett nationellt skogsbrandsflyg 2003 samt att utreda en lämplig modell för en lösning efter 2003.

Min fråga till försvarsministern är därför:

Vad avser försvarsministern att vidta för åtgärder för att landets skogar ska ha fortsatt brandbevakning?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:796 besvarad av

den 16 april

Svar på fråga 2002/03:796 om skogsbrandsbevakning

Försvarsminister Leni Björklund

Birgitta Sellén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att landets skogar ska ha fortsatt brandbevakning.

Den 6 december 2002 besvarade jag en interpellation av Krister Örnfjäder om skogsbrandsflyget och den 11 december 2002 besvarade jag en fråga av Kenneth Johansson i samma ämne.

Jag framhöll i svaren att jag inte avsåg att verka för att skogsbrandsbevakning med flyg ska bli ett statligt ansvar. Jag påpekade dock att Räddningsverkets beslut att upphöra med bidrag inte behövde medföra att skogsbrandsbevakningen upphör. Skogsägare och andra intressenter borde i stället ansvara för att besluta om olycks- och skadeförebyggande åtgärder. I det sammanhanget kan Räddningsverket ha en viktig roll genom att informera berörda om erfarenheterna och bidra med sitt kunnande.

Ett antal länsstyrelser vände sig till regeringen under hösten 2002 med begäran om att ansvarsförhållandena när det gäller skogsbrandsbevakning bör ändras så att staten får ansvaret för och finansierar verksamheten.

Regeringen beslutade den 27 februari i år att lämna länsstyrelsernas framställningar utan åtgärd. Regeringen framhöll att syftet med räddningstjänstlagstiftningen inte är att befria enskilda från ansvar och kostnader för ingripanden vid olyckshändelser och föra över ansvar och kostnader på det allmänna. Syftet är i stället att det allmänna ska hålla en organisation som kan ingripa när den enskilde inte själv eller med anlitande av någon annan klarar av att bemästra en olyckssituation.

Utgångspunkten är att den enskilde har ett primärt ansvar för att skydda sin egendom och för att inte orsaka olyckor. Detta innebär att det inte finns någon skyldighet för det allmänna att svara för skogsbrandsbevakning med flyg.

Räddningsverket har inte heller haft något uppdrag från regeringen när det gäller skogsbrandsbevakning med flyg. Myndigheten har emellertid till och med 2002 från sitt förvaltningsanslag valt att lämna ekonomiskt bidrag till verksamheten och även bistått med viss utrustning, utbildning och information. Bidraget har varierat beroende på väderförhållandena under sommarmånaderna och har under senare år uppgått till 3@8 miljoner kronor per år.

Räddningsverket har inför 2003 beslutat om kraftiga omprioriteringar av sin verksamhet och har efter hörande av berörda intressenter under hösten 2002 beslutat att det bidrag som Räddningsverket lämnar till skogsbrandsbevakning med flyg kommer att upphöra från och med 2003. Berörda intressenter har av Räddningsverket informerats om detta så att de själva ska kunna besluta om eventuellt bidrag till fortsatt skogsbrandsbevakning.

För att utreda intresset för annan finansiering har Räddningsverket inhämtat synpunkter från omkring 300 intressenter i form av skogsägare, länsstyrelser, kommunala räddningstjänster och försäkringsbolag. Av remissvaren framgick enligt Räddningsverket att intresset för alternativ finansiering var mycket svagt.

Riksdagen har beslutat om Statens räddningsverks verksamhet för 2003. I samband med beslutet avslogs tre motioner [Fö237 (s), Fö239 (s) och Fö249 (c)] om fortsatt bidrag till skogsbrandsbevakning med flyg.

I motionerna föreslogs att staten även fortsättningsvis ska ha det ekonomiska huvudansvaret för skogsbrandsbevakningen.

Försvarsutskottet anförde i sitt betänkande 2002/03:FöU1 att man kan hålla med motionärerna om att skogbrandsbevakningen fyller en viktig funktion. Utskottet ansåg dock att den enskilda myndigheten bör göra de verksamhetsprioriteringar som anses nödvändiga. Mot den bakgrunden var därför utskottet inte berett att föreslå någon åtgärd med anledning av de aktuella motionerna.

Birgitta Sellén berör även allemansrätten i sin fråga @ hon menar att allemansrätten gör att många människor vistas i skogen och bland annat gör upp eld för korvgrillning, vilket ganska ofta leder till skogsbränder. När jag besvarade Krister Örnfjäders interpellation, den 6 december 2002, påpekade jag att folk som rör sig ute i skog och mark kan upptäcka bränder och larma med hjälp av sina mobiltelefoner. Allemansrätten kan alltså även vara positiv ur brandskyddssynpunkt.

Avslutningsvis kan det nämnas att kommunerna enligt gällande räddningstjänstlagstiftning har möjlighet att meddela de föreskrifter om förbud helt eller delvis mot eldning som behövs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.