Skogsavverkning på kulturlämningar

Skriftlig fråga 2012/13:615 av Nilsson, Ulf (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-20
Anmäld
2013-06-24
Besvarad
2013-06-26
Svar anmält
2013-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juni

Fråga

2012/13:615 Skogsavverkning på kulturlämningar

av Ulf Nilsson (FP)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Skogsstyrelsen i Gävle leder tillsammans med Riksantikvarieämbetet ett riksomfattande arbete för att kartlägga om skogsbolagen tar hänsyn till de forn- och kulturlämningar som skyddas enligt lag.

Undersökningen, som har pågått i två år, visar att 44 procent av alla forn- och kulturlämningar har påverkats eller skadats i samband med avverkning. Skogsmaskiner har förstört allt från kolbottnar till gravfält.

Min fråga till statsrådet lyder:

Avser kulturministern och regeringen att vidta åtgärder för att forn- och kulturlämningar inte ska förstöras när skog exploateras?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:615 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 26 juni

Svar på fråga

2012/13:615 Skogsavverkning på kulturlämningar

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

Ulf Nilsson har frågat mig om jag och regeringen avser att genomföra insatser för att forn- och kulturlämningar inte ska förstöras när skog exploateras.

Regeringen har redan agerat i denna fråga genom de förslag som lämnas i propositionen Kulturmiljöns mångfald (prop. 2012/13:96). Förslagen bedöms få stor betydelse för att komma till rätta med problemen och innebär att lagstiftningen förtydligas, att tillämpningen blir mer enhetlig och att möjligheterna för den enskilde att få information om fornlämningsförekomst förbättras. Riksdagen har också beslutat om propositionen (bet. 2012/13:KrU9, rskr. 2012/13:273). Genom att Riksantikvarieämbetets myndighetsroll förtydligas kan myndigheten därmed ge ett bättre stöd till länsstyrelserna och andra berörda myndigheter. Myndigheten ges möjlighet att meddela de föreskrifter som behövs för att verkställa den förändrade lagstiftningen på området.

Den kanske viktigaste insatsen för att lösa problemen med skador på fornlämningar är att stärka arbetet med att utveckla och kvalitetssäkra informationen om fornlämningar. Tydlig, aktuell och tillgänglig information om fornlämningar är nödvändig för den enskildes möjligheter att fullgöra sitt lagenliga ansvar om tillbörlig hänsyn till kulturminnen. Att systematiskt och fortlöpande arbeta med kvalitetssäkring och kunskapsspridning är alltså nödvändigt för att långsiktigt hävda fornlämningsskyddet och för att säkerställa att inte fornlämningar skadas genom oaktsamhet. Regeringen avser att genom en särskild satsning avsätta medel för ändamålet årligen under en femårsperiod inom ramen för anslaget 7:2 Bidrag till kulturmiljövård, för att stärka arbetet vid Riksantikvarieämbetet.

Skogsstyrelsen, som har tillsynsansvar för de kulturlämningar som omfattas av skogsvårdslagen, har under de senaste åren arbetat för en förbättrad kulturmiljöhänsyn. Skogsstyrelsen bedriver bland annat projekt tillsammans med Riksantikvarieämbetet vilka syftar till en förbättrad hänsyn, till exempel Fura (förenklad ärendehantering i samband med att fornlämningar berörs av avverkningar), samt tar fram konkreta och enkla råd för hur skogsbruket ska kunna ta hänsyn till forn- och kulturlämningar i samband med skogliga åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.