Skenskrivningar

Skriftlig fråga 2020/21:651 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-23
Överlämnad
2020-11-23
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skenskrivningar är vanligt förekommande och används i stor utsträckning, inte minst av nyanlända personer, i syfte att erhålla etableringsersättning. Hem & Hyra har kartlagt skenskrivningar och funnit ett fall i Södertälje där ett hundratal personer var skrivna på samma adress och där det fanns misstankar om koppling till organiserad brottslighet. I en annons på Facebooks försäljningsplattform Marketplace säljer en man i Botkyrka sin adress och begär 500 kronor i månaden per vuxen. Han uppger att upp till tre personer kan registreras på adressen, utan krav på bosättning där. Fallet är inte unikt.

Att vara folkbokförd på en adress där man inte bor är numera olagligt. Enligt polisen är det dock varken straffbart eller olagligt att sälja sin adress. Mannen med annonsen på Facebook kan alltså fortsätta att annonserna efter falska hyresgäster utan att riskera att ställas till svars för det. I annan typ av lagstiftning där enbart den ena parten utför en olaglig handling är syftet att skydda den utsatta personen. Här är det tvärtom den utsatta personen som ensam begår en olaglig handling.

Skatteverket uppskattar att ungefär 200 000 personer är skrivna på felaktiga adresser och 2019 inkom cirka 35 000 anmälningar till Skatteverket om felaktigt folkbokförda privatpersoner och företag. Inkorrekt folkbokföring skapar problem. Bidrag betalas ut felaktigt, skenskrivningar bidrar till fel i boendestatistiken och kan i vissa fall underlätta för de personer som av olika skäl lever i skuggsamhället och i parallella samhällsstrukturer. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ska föreslå åtgärder som förbättrar förutsättningarna för att fastställa en persons bosättning korrekt och att rätt personuppgifter registreras i folkbokföringsdatabasen över dem som är folkbokförda. Uppdraget ska vara redovisat senast den 21 april 2021.

Med anledning av detta vill jag fråga finansministern Magdalena Andersson:

 

Utöver de förslag som utredningen kommer att föreslå, har ministern för avsikt att verka för att kriminalisera försäljning av falska adresser?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:651 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:651 av Angelica Lundberg (SD)
Skenskrivningar

Angelica Lundberg har frågat mig om jag, utöver de förslag som utredningen kommer att föreslå, har för avsikt att verka för att kriminalisera försäljning av falska adresser.

Sedan den här regeringen tillträdde har vi genomfört en kursändring för att skapa ordning och reda i folkbokföringen. Det kräver ett enträget arbete och att ansvariga myndigheter ges rätt förutsättningar. En del i att skapa rätt förutsättningar handlar om tydliga signaler till befolkningen att var och en ska vara folkbokförd där den bor. Därför har det varit särskilt viktigt att återinföra folkbokföringsbrottet. Redan i dag inträder alltså ett straffansvar när någon uppsåtligen lämnar oriktig uppgift till grund för beslut om folkbokföring eller inte fullgör sin anmälningsskyldighet och åtgärden innebär fara i bevishänseende. Även medhjälp till folkbokföringsbrott är straffbart. Det är också möjligt att dömas för grovt folkbokföringsbrott. Ringa fall är dock undantagna från straffansvar.

Som Angelica Lundberg känner till har regeringen dessutom tillsatt en statlig utredning som senast den 1 april 2021 ska redovisa åtgärder för att minska fel i folkbokföringen. Syftet med utredningen är att åstadkomma ett regelverk som ökar förutsättningarna för att folkbokföringen är tillförlitlig och ändamålsenlig samt förhindrar att folkbokföringsuppgifter kan utnyttjas på ett felaktigt sätt. Jag kommer ta del av utredningens förslag när dessa har lämnats.

Om det finns behov av ytterligare författningsändringar i frågan om straffansvar så kommer regeringen givetvis att noga överväga vilka åtgärder som behöver vidtas.

Stockholm den 2 december 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.