Skatteverkets kontroll av felaktig folkbokföring
Skriftlig fråga 2016/17:939 av Maria Malmer Stenergard (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-24
- Överlämnad
- 2017-02-27
- Anmäld
- 2017-02-28
- Svarsdatum
- 2017-03-08
- Sista svarsdatum
- 2017-03-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
På senare tid har det framkommit ett flertal exempel på personer som har drabbats av att främmande personer folkbokfört sig hos dem. En kvinna i Örsundsbro råkade ut för att en för henne okänd hantverkare med skulder folkbokförde sig hos henne (http://www.unt.se/nyheter/uppsala/fick-sin-hemadress-kapad-okand-hade-flyttat-in-4556178.aspx). Hon har sedan i november försökt att få Skatteverket att ändra folkbokföringen, men ännu har ingenting hänt.
Sådan felaktig folkbokföring kan få mycket långtgående konsekvenser. Exempelvis innebär utmätningsreglerna att den egendom som finns i sambors gemensamma hem kan utmätas för gäldenärens skulder. Samboskapet kan också påverka exempelvis möjligheten att få bostadsbidrag.
Det är, av ovan nämnda skäl, oerhört angeläget att felaktiga folkbokföringsbeslut rättas skyndsamt så att eventuella konsekvenser kan undvikas i största möjliga mån.
Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att säkerställa att felaktig folkbokföring i möjligaste mån undviks och att sådan felaktig registrering som faktiskt sker åtgärdas utan dröjsmål?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:939 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)
Dnr Fi2017/00983/S3 | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:939 av Maria Malmer Stenergard (M) Skatteverkets kontroll av felaktig folkbokföring
Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att felaktig folkbokföring i möjligaste mån undviks och att sådan felaktig registrering som faktiskt sker åtgärdas utan dröjsmål.
Jag instämmer med frågeställaren att det är allvarligt när personer drabbas av att främmande personer folkbokfört sig hos dem. Konsekvenserna kan bli långtgående för den enskilde. Att uppgifterna i folkbokföringen speglar befolkningens bosättning, identitet och familjerättsliga förhållanden är inte bara en förutsättning för Skatteverkets fastställande av skatter utan även för att andra samhällsfunktioner har ett korrekt underlag för beslut och åtgärder. Skatteverket arbetar kontinuerligt med att upprätthålla en god kvalitet i folkbokföringsregistret.
Felaktigheter i folkbokföringen kan uppkomma exempelvis när en person inte anmäler utflyttning från Sverige, men det förekommer även att felaktiga uppgifter avsiktligt lämnas till folkbokföringen i syfte att t.ex. möjliggöra bedrägeri och identitetsstöld. Skatteverket genomför knappt 70 000 bosättningskontroller varje år i syfte att kontrollera och korrigera uppgifter i folkbokföringsregistret utifrån interna och externa impulser om felaktigheter. I Skatteverkets årsredovisning för 2016 beskrivs att genomströmningstiden inom bosättningskontrollen kortats och en större andel impulser har gått till utredning jämfört med 2015.
I sammanhanget kan nämnas att Skatteverket nyligen har infört en e-tjänst som ökar möjligheterna för den enskilde att skydda sig mot bedrägerier som görs med falska adressändringar. Genom att aktivera Skatteverkets tjänst ”Spärra obehörig adressändring” godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation. Detta minskar risken för att personuppgifter olovligen används. Tjänsten syftar dock till att hindra att någon flyttar en enskild person till annan adress utan dennes vetskap och motverkar inte ett sådant fall som frågeställaren tar upp.
När det gäller en tänkbar konsekvens av falska adressändringar beslutade regeringen den 12 januari i år lagrådsremissen Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar som innehåller förslag för att minska risken för att en privatperson drabbas av en betalningsanmärkning på grund av ett offentligrättsligt krav som han eller hon inte känner till.
Stockholm den 8 mars 2017
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.