Till innehåll på sidan

Skattemedel till tvivelaktiga integrationsprojekt

Skriftlig fråga 2017/18:968 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-07
Överlämnad
2018-03-07
Anmäld
2018-03-08
Svarsdatum
2018-03-14
Sista svarsdatum
2018-03-14
Besvarad
2018-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I Aftonbladet har vi kunnat läsa om tvivelaktiga satsningar på ”integration” som genomförts av Mångkulturellt centrum (MKC) i Fittja. Samtidigt som kriminella hyllas och polisen svartmålas ifrågasätts även demokratin. Detta bekostas av svenska skattebetalare genom bidrag från Botkyrka kommun, Stockholms läns landsting, Statens kulturråd, Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Även tidigare har det förekommit omfattande slöseri med skattepengar som dessvärre slussats vidare från några av dessa aktörer, trots regeringens kännedom om att det går emot dess egen uttalade ambition i fråga om bidragsutbetalningar. Vidare har det framkommit att ett av alla de projekt som MKC nu driver är en app med syftet att motverka rasism genom pushnotiser i form av olika meddelanden som ska vara diskriminerande. När användaren protesterar mot diskrimineringen får denne positiva meddelanden tillbaka. Även om syftet må vara bra är det inte helt orimligt att ifrågasätta hur effektivt detta arbetssätt är för syftet med projektet, inte minst med tanke på att slutsumman för appen uppgick till 4,3 miljoner kronor, och utvecklarna dessutom nu begär ytterligare 3 miljoner kronor för vidareutveckling och utökad marknadsföring.

Med anledning av det som framkommit i Botkyrka vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Anser ministern att det är rimligt att skattemedel går till projekt som hyllar kriminella, svartmålar polisen eller ifrågasätter demokratin, och anser hon att de utbetalade pengarna i dag används på ett effektivt och ändamålsenligt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:968 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)



Ku2018/

00551/KO

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:968 av Markus Wiechel (SD)
Skattemedel till tvivelaktiga integrationsprojekt

Markus Wiechel har mot bakgrund av de bidrag som delats ut till Mångkulturellt centrum (MKC), frågat mig om jag anser att det är rimligt att skattemedel går till projekt som hyllar kriminella, svartmålar polisen eller ifrågasätter demokratin och om jag anser att de utbetalade pengarna idag används på ett effektivt och ändamålsenligt sätt.

Vad gäller principerna, låt mig vara tydlig, offentliga medel ska inte gå till organisationer eller verksamhet som inte är förenlig med de värden som uttrycks i regeringsformen. Regeringen har därför genomfört flera åtgärder. Regeringen har gett myndigheter i uppdrag att återrapportera om hur man prövar demokratiska värderingar i sin bidragsgivning. Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över bidrag som beviljas av Allmänna arvsfonden, inklusive en översyn av demokrativillkoret. Regeringen beslutade den 8 mars en demokrativillkorsutredning som generellt ska se över hur ett förtydligat demokrativillkor kan införas för statlig bidragsgivning som riktar sig till det civila samhället. Sist men inte minst har utredningen om statens stöd till trossamfund lämnat sitt slutbetänkande i vilket återfinns förslag om ett förtydligat demokrativillkor vad gäller statens stöd till trossamfund.

MKC i Fittja är en stiftelse för vilken Botkyrka kommun är ensam stiftare. MKC har under 2016 och 2017 av Statens kulturråd beviljats medel inom ramen för Äga rum, en regeringssatsning på konst och kultur i vissa bostadsområden. MKC får även verksamhetsbidrag från Statens kulturråd sedan många år. Statliga myndigheter, i det här fallet Statens kulturråd, har en fristående ställning gentemot regeringen. Regeringen kan därför inte uttala sig om enskilda bidragsärenden.

Stockholm den 14 mars 2018



Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.