Skattebefrielsen för flygbränsle

Skriftlig fråga 2021/22:199 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-18
Överlämnad
2021-10-19
Anmäld
2021-10-20
Svarsdatum
2021-10-27
Sista svarsdatum
2021-10-27
Besvarad
2021-10-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 25 oktober inleds den internationella luftfartsorganisationens 224:e rådsmöte. Frågan om hur luftfarten ska kompensera för växthusgasutsläpp genom programmet Corsia finns på dagordningen, men dessvärre inte hur flygsektorn på riktigt ska kunna minska sina utsläpp. Infrastrukturministern har tidigare lyft frågan om att flygbränslets skattebefrielse måste avskaffas. Jag kan inte se att den frågan finns med på dagordningen inför rådsmötet.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att verka för att ett avskaffande av skattebefrielsen för flygbränsle lyfts på ICAO:s 224:e rådsmöte?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:199 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)


Svar på fråga 2021/22:199 av Jens Holm (V)
Skattebefrielsen för flygbränsle

Jens Holm har frågat mig om jag kommer att verka för att ett avskaffande av skattebefrielsen för flygbränsle lyfts på Icaos 224:e rådsmöte som äger rum mellan den 25 oktober och den 12 november 2021.

Flygets klimatpåverkan måste minska, och en beskattning av fossilt flygbränsle är en del av de åtgärder regeringen vill genomföra. Regeringen tar därför regelbundet upp frågan om att möjliggöra skatt på flygbränsle, både inom Icao och EU. Vid mitt deltagande i Icaos generalförsamling 2019, som var vägledande för organisationens arbete fram till nästa generalförsamling 2022, framförde jag detta budskap tydligt. Sverige var det enda landet som tog upp frågan om beskattning vid generalförsamlingens möte.

Som Jens Holm känner till finns det bland övriga stater i Icao ett väldigt litet intresse av att ändra Icaos ställningstagande om beskattning, och Sverige har hittills inte fått gehör för våra ståndpunkter. Regeringen vidhåller dock att beskattning av fossilt flygbränsle är rätt väg att gå, och fortsätter lyfta frågan i relevanta fora, inklusive inom Icao.

Jag kan i sammanhanget konstatera att EU-kommissionen den 14 juli i år presenterade ett förslag till revidering av EU:s energiskattedirektiv. Regeringen har länge framfört till EU-kommissionen att vi anser att förbudet mot beskattning av flygbränsle i energiskattedirektivet bör tas bort, och ser mycket positivt på att det nu föreslagits. Ett ökat stöd bland EU:s medlemsstater för ett borttagande av förbudet skulle också fungera som en hävstång för arbetet med frågan inom Icao.

Stockholm den 26 oktober 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.