Skattebefrielse på biodrivmedel

Skriftlig fråga 2021/22:985 av Jessica Rosencrantz (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-02
Överlämnad
2022-02-02
Anmäld
2022-02-03
Svarsdatum
2022-02-09
Sista svarsdatum
2022-02-09
Besvarad
2022-02-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Under en längre tid har Sverige nyttjat en skattereduktion på energiskatt för höginblandade och rena biodrivmedel. Denna skattereduktion är viktig för att hålla ned priserna på dessa, vilket underlättar konkurrensen med fossila alternativ.

Tidigare har EU-kommissionen signalerat ett missnöje mot denna skattebefrielse utifrån EU:s statsstödsregler, även om Sverige ändå har fått den. Regeringen har nu i stället föreslagit att rena biodrivmedel som etanol och biodiesel kommer ingå i reduktionsplikten.

Det skulle innebära att skattebefrielsen försvinner och att dessa biodrivmedel omfattas av en full energi- och koldioxidskatt. Vid pump innebär det stora prishöjningar för den som valt att köra på miljövänligt biodrivmedel.

EU-kommissionären Margrethe Vestager har dock nyligen i ett svar till flera oroliga aktörer sagt att det finns en förståelse för att frågan är viktig i Sverige och att de nya statsstödsregler som nu träder i kraft möjliggör en lösning. Positiva signaler från EU-kommissionen om bibehållen skattebefrielse alltså.

Om Sverige fortsatt ska få denna viktiga skattebefrielse på rena biodrivmedel krävs en ansökan till EU från regeringen senast den 1 mars.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Kommer ministern och regeringen att ansöka om skattebefrielse för rena biodrivmedel hos EU senast den 1 mars, och vad gör regeringen i övrigt för att säkra en fortsatt skattebefrielse?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:985 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/00424 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:985 av Jessica Rosencrantz (M)
Skattebefrielse på biodrivmedel

Jessica Rosencrantz har frågat mig om jag och regeringen avser att ansöka om skattebefrielse för rena biodrivmedel hos EU senast den 1 mars, och vad regeringen gör i övrigt för att säkra en fortsatt skattebefrielse.

Sverige har för närvarande ett statsstödsgodkännande som möjliggör skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel. Statsstödgodkännandet löper ut den 31 december 2022. EU-kommissionen har sedan länge haft en negativ inställning till biodrivmedel som kommer från livsmedels- och fodergrödor. I december 2021 presenterades nya miljöstödsriktlinjer som innehåller det regelverk som EU-kommissionen tillämpar för att godkänna statliga stöd, som t.ex. vår skattebefrielse. Det är många och i vissa fall komplicerade villkor och det råder därför fortfarande oklarhet om Sverige kommer kunna ha kvar skattebefrielsen för höginblandade biodrivmedel i nuvarande utformning.

För att säkerställa att rena och höginblandade biodrivmedel inte står helt utan någon form av stöd den 1 januari 2023 har ett förslag om att införliva de rena och höginblandade biodrivmedlen i reduktionsplikten remitterats. Remisstiden för den remitterade promemorian går ut den 14 februari 2022. Remissinstansernas svar kommer därefter att beredas.

Regeringen arbetar för att gröde- och livsmedelsbaserade biodrivmedel även framöver ska kunna främjas. Regeringens utgångspunkt är en fortsatt skattebefrielse för biobränsle och arbetet med att analysera de nya miljöstödsriktlinjerna och vad de innebär för Sveriges möjligheter att få förlängt statsstödsgodkännande för en skattebefrielse pågår nu inom Regeringskansliet.

När analysarbetet av riktlinjerna och beredningen av den remitterade promemorian är avslutad avser regeringen att ta ställning till hur rena och höginblandade biodrivmedel ska främjas i framtiden.

Stockholm den 3 februari 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.