Till innehåll på sidan

skattebefrielse för självförvaltning

Skriftlig fråga 1999/2000:1225 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-07-20
Besvarad
2000-08-01
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juli

Fråga 1999/2000:1225

av Ulla-Britt Hagström (kd) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om skattebefrielse för självförvaltning

För ett stort antal personer boende i hyresrätter tar hyran alltför stor del av den disponibla inkomsten. Mycket tyder på en allmän önskan om att hyrorna ska sänkas till högst 25 % av nettoinkomsten. En undersökning av SCB på uppdrag av Hyresgästernas Riksförbund visar att av landets låginkomsthushåll bor sju av tio i hyresrätt, två av tio i bostadsrätt och en av tio i villa. Nästan sex av tio hushåll i hyresrätt betalar mer än 30 % av den disponibla inkomsten i hyra.

En möjlighet att kunna sänka hyran förutom att få bort den ologiska och omoderna fastighetsskatten, är att arbeta för ökad självförvaltning. Flera har dock upplevt att detta leder till straffbeskattning. Om hyresgästerna själva kunde utföra skattebefriat arbete i fastigheten, menar Hyresgästernas Riksförbund att hyrorna skulle kunna sänkas med minst 10 %.

Med anledning av det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lars-Erik Lövdén:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att skattebefriat arbete i högre grad genom självförvaltning ska kunna leda till sänkta hyror i hyresrätter?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1225 besvarad av

den 1 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1225 om skattebefrielse för självförvaltning

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Ulla-Britt Hagström har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att skattebefriat arbete i högre grad genom självförvaltning ska kunna leda till sänkta hyror i hyresrätter.

Som Ulla-Britt Hagström framhåller är det angeläget att boendekostnadens andel av den disponibla inkomsten kan sänkas, särskilt för boende i hyresrätt. Detta kan åstadkommas dels genom en generell minskning av skattetrycket men också genom sänkning av byggkostnader och genom aktiv självförvaltning.

Enligt min mening är användningen av en ökad självförvaltning inte i första hand något som har med skattesystemet att göra. I det sammanhanget kan jag ändå nämna att det i juli 1997 genomfördes vissa klargöranden i skattelagstiftningen i syfte att stimulera ökad självförvaltning. Ytterligare förslag i denna riktning har lagts av Utredningen om allmännyttan och bruksvärdet. De förslagen övervägs för närvarande av en parlamentarisk kommitté, Kommittén om allmännyttiga bostadsföretag och bostadssocial utveckling, som ska lämna sitt betänkande den 1 november i år. Även Fastighetsbeskattningskommittén har i sitt betänkande behandlat frågan om självförvaltning. Kommittén instämmer i det angelägna i att stimulera ökad självförvaltning, men konstaterar att denna fråga inte bör hanteras genom kompensatoriska justeringar i inkomstbeskattningen utan snarare genom att öka hyresgästernas möjligheter till självförvaltning på liknande villkor som för egnahemsägare. Kommitténs förslag är för närvarande ute på remiss.

Enligt min mening är det angeläget att på olika sätt stimulera en övergång till ökad självförvaltning. Förutom sänkta boendekostnader får därigenom hyresgästen ett ökat inflytande över sitt boende. Vilka metoder som därvid kan vara mest lämpliga behöver övervägas ytterligare. Beredningen av de nu nämnda förslagen bör först genomföras.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.