skatt på sopförbränning

Skriftlig fråga 2004/05:1784 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-02
Anmäld
2005-06-02
Besvarad
2005-06-08
Svar anmält
2005-06-08
Besvarad
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2004/05:1784

av Harald Nordlund (fp) till statsrådet Lena Sommestad om skatt på sopförbränning

Avfallspolitikens främsta uppgift måste anses vara att utforma styrmedel som leder till en minimering av mängden avfall. Det avfall som i alla fall uppstår ska i första hand återanvändas och i andra hand återvinnas.

En förutsättning för att kunna ta hand om det avfall som uppstår är att avfallet sorteras. Inom EU finns riktlinjer som delar upp avfallet med avseende på miljö- och hälsofarlighet, på möjlighet att återanvända och återvinna, lämplighet att röta eller kompostera och på avfall som inte går att återvinna men kan användas som bränsle.

Ett av de styrmedel riksdagen förfogar över är skatt eller avgift. Vid deponering av avfall måste numera avgift erläggas, dock inte vid förbränning. Folkpartiet har sedan länge föreslagit att även sopförbränning beläggs med en skatt eller avgift.

Min fråga:

Avser statsrådet att framlägga förslag om införande av skatt eller avgift på sopförbränning?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1784 besvarad av

den 8 juni

Svar på fråga 2004/05:1784 om skatt på sopförbränning

Finansminister Pär Nuder

Harald Nordlund har frågat miljöministern om hon avser att framlägga förslag om införande av skatt/avgift på sopförbränning.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sedan år 2000 är avfall som deponeras skattepliktigt. För avfall som förbränns betalas däremot ingen skatt. I mars i år lämnade Brasutredningen ett delbetänkande (SOU 2005:23) En BRASkatt @ beskattning av avfall som förbränns med förslag till en metod för beskattning av avfall som förbränns. Utredningen föreslår att avfallets fossila del förs in i det befintliga energiskattesystemet som det bränsle det i praktiken är. En sådan lösning skulle enligt utredningen kunna korrigera den konkurrenssnedvridning på bränslemarknaden som kommer av att avfallsbränsle för närvarande inte beskattas.

Remisstiden för Brasutredningens betänkande har nyss gått ut. Jag ser inte någon anledning att nu föregripa den beredning av Brasutredningens förslag som kommer att ske inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.