Till innehåll på sidan

Skärpta straff för så kallade målvakter i bolag

Skriftlig fråga 2014/15:413 av Beatrice Ask (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-14
Överlämnad
2015-04-14
Anmäld
2015-04-15
Svarsdatum
2015-04-22
Sista svarsdatum
2015-04-22
Besvarad
2015-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den ekonomiska brottsligheten är omfattande, och den grova brottsligheten tjänar stora pengar. Vissa ekobrott är relativt enkla att utreda, men effekten av att ställa styrelsen till ansvar är ofta blygsam, då den kan bestå av så kallade målvakter som själva inte har vare sig insyn, kunskap eller någon större förtjänst av de affärer som görs. Målvakterna kan ibland ställas till svars med hjälp av den så kallade målvaktsparagrafen, men straffet är lågt och har knappast någon avskräckande effekt på den typiske målvakten. De som hämtar hem vinsterna från brottsligheten är svårare att nå.

Utredare av ekobrott menar att det är angeläget att minska tillgången på personer som låter sig utnyttjas som målvakter i bolag. Det kan ske genom höjda straff för brott mot målvaktsparagrafen, näringsförbud för målvakter, registerspärr i bolagsregistret, utökad granskning och befogenheter för Bolagsverket att avslå anmälningar om nya styrelseledamöter mm. Vice chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten har presenterat en rad förslag på vad som kan göras.

 

Min fråga till justitie- och migrationsministern är:

Vilka initiativ kommer ministern och regeringen att ta för att minska tillgången till så kallade målvakter i syfte att komma åt ekonomisk brottslighet?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:413 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr Ju2015/3505/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:413 av Beatrice Ask (M) Skärpta straff för så kallade målvakter i bolag

Beatrice Ask har frågat mig vilka initiativ jag och regeringen kommer att ta för att minska tillgången till så kallade målvakter i syfte att komma åt ekonomisk brottslighet.

Jag anser att det är av yttersta vikt för ett starkt näringsliv och samhället i övrigt att det finns kraftfulla verktyg för att undvika att bolag används i brottsligt syfte. Jag vidtar konkreta åtgärder för att förverkliga detta.

Ett exempel på en sådan åtgärd är att jag avser att tillsätta en utredning om hur man ska förhindra fusk med välfärdsföretag. Ett annat exempel är EU-kommissionens förslag till direktiv om s.k. SUP-bolag. Det är ett förslag som jag, och de brottsbekämpande myndigheterna, ser stora risker med. Sverige har på mitt initiativ ändrat inställning och vi arbetar nu aktivt för att dessa risker inte ska realiseras.

Jag delar uppfattningen att det är ett allvarligt problem att personer felaktigt anmäls som företrädare för bolag. Det finns regler om både straffansvar och näringsförbud som kan omfatta sådana personer. Det är bra att det nu förs en diskussion om huruvida dessa åtgärder är tillräckliga och vilka ändringar som kan vara lämpliga om så inte är fallet. Jag följer frågan noga.

En viktig prioritering måste vara att vidta åtgärder som tar sikte direkt på de verkliga brottslingarna. Jag vill lyfta fram det pågående arbetet med att genomföra det s.k. fjärde penningtvättsdirektivet. I det sammanhanget övervägs åtgärder för att bättre kunna identifiera och registrera verkliga huvudmän i bolag. Det ses även över hur en samverkansmekanism kan utformas för att bl.a. underlätta kunskapsutbytet om olika former av ekonomisk brottslighet. De aktörer som kommer i kontakt med exempelvis målsvaktsproblematiken ska ha relevant och uppdaterad kunskap om brottsutvecklingen.

Tanken är att åtgärderna ska göra det svårare att i det dolda utnyttja bolag för brott och att myndigheter ska få ett bättre utgångsläge i utredningar om misstänkt brottslighet. Det är ett arbete jag följer med stort intresse.

Stockholm den 22 april 2015

Morgan Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.