Till innehåll på sidan

Skärpt tillsyn och skärpta regler gällande miljöbrott vid avfallshantering

Skriftlig fråga 2020/21:86 av Elisabeth Svantesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-22
Överlämnad
2020-09-23
Anmäld
2020-09-24
Svarsdatum
2020-09-30
Sista svarsdatum
2020-09-30
Besvarad
2020-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Den senaste veckan har vi genom medierna kunnat ta del av uppgifter om en återvinningskoncern som olovligen fraktat och förvarat avfall mellan olika anläggningar i Sverige. Det handlar om ett företag som har som affärsidé att samla in avfall, mestadels från bygganläggningar, för att sedan återvinna detta. Det har nu uppdagats att bolaget inte har återvunnit avfallet. I stället har det olovligen flyttats runt mellan flera anläggningar i Sverige.

Vid avfallsanläggningen i Skultuna i Västmanland upptäcktes att sopstationen haft mer än dubbelt så mycket avfall som vad lagen tillåter, upp till 23 000 ton. Sopor har också förvarats och transporterats till anläggningar i Botkyrka, Hova och Rörfors i Laxå kommun. Det har också visat sig att avfallet innehåller miljöfarliga halter koppar. Bränder på anläggningarna har förekommit.

Anläggningen i Rörfors i Laxå kommun har dessutom drabbat boende nära soptippen. Damm, nedskräpning och högljudda arbetsmaskiner omringar de boende, som har riktat över 30 anmälningar till kommunen. Ägarna till det aktuella företaget har anhållits, misstänkta för grovt miljöbrott. Men samtidigt kvarstår frågetecken kring avfallet på de aktuella anläggningarna.

Sveriges lagar på deponiområdet omfattar regler om alltifrån bottentätning till täckning. Det finns även bestämmelser om transportering och förvaring av deponi. Ur miljöhänsyn är det synnerligen allvarligt om tillämplig lagstiftning inte följs.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att skärpa reglerna om miljöbrott i syfte att undvika den här typen av miljöfarlig avfallshantering?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:86 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2020/

01467

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:86 av Elisabeth Svantesson (M)
Skärpt tillsyn och skärpta regler gällande miljöbrott vid avfallshantering

Mot bakgrund av den senaste veckans nyhetsrapportering om en återvinningskoncern, som olovligen fraktat och förvarat avfall, har Elisabeth Svantesson frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att skärpa reglerna om miljöbrott och undvika miljöfarlig avfallshantering.

Utan att uttala mig i det enskilda fallet vill jag understryka att regeringen ser allvarligt på miljöbrottslighet. Vi behöver kontinuerligt arbeta för att förbättra möjligheterna att upptäcka, utreda och straffa denna brottslighet.

En effektiv miljötillsyn är av stor vikt för att vi ska lyckas hantera de utmaningar som finns. Det är viktigt att tillsynsmyndigheterna har tillräckliga resurser och möjligheter att upptäcka brister i avfallshanteringen. Regeringen arbetar för att förbättra och vidareutveckla samarbetet mellan ett flertal inblandade myndigheter, bland annat länsstyrelserna, kommunerna, Polismyndigheten, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

För att stärka Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas arbete med miljötillsyn föreslår regeringen i budgetpropositionen 2021 att öka medlen till Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas förvaltningsanslag (Naturvårdsverkets förvaltningsanslag1:1, länsstyrelsernas förvaltningsanslag 5:1, Utgiftsområde 20.

Regeringen beslutade i juni om ett rikstäckande elektroniskt register för farligt avfall med syfte att förbättra spårbarheten av avfallet. Avsikten är att detta register ska underlätta för tillsynsmyndigheterna i arbetet med att övervaka avfallsflödena för att säkerställa att farligt avfall hanteras korrekt. Bestämmelserna ska börja tillämpas den 1 november i år.

Regeringen har också nyligen beslutat om nya bestämmelser om bygg- och rivningsavfall. Mängden avfall från bygg- och rivningsverksamhet utgör den näst största i Sverige efter gruvavfall. De nya bestämmelserna syftar till att förbättra hanteringen av detta avfall. Bland annat infördes krav på sorteringssystem som innebär att bygg- och rivningsavfall ska källsorteras för att öka möjligheterna att behandla avfallet på ett bättre sätt. Dessa regler trädde i kraft den 1 augusti i år.

Det är av yttersta vikt, och en av regeringens prioriteringar, att minska spridningen av miljögifter. Regeringen tar problemen med avfallshantering på stort allvar och frågan om miljöbrott och brister i avfallshanteringen följs upp i Regeringskansliet.

Stockholm 30 september

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.