Skärpt sjöfyllerilag

Skriftlig fråga 2006/07:716 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-23
Anmäld
2007-02-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga

2006/07:716 Skärpt sjöfyllerilag

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Det är hög tid att skärpa synen på alkohol i samband med båtkörning. Utvecklingen på sjön går mot allt fler och snabbare båtar. Det är fler ungdomar ute på sjön i dag, sjökrogarna blir allt fler och fyllan ökar. Dagens gräns för sjöfylleri går vid 1,0 promille. Den förra socialdemokratiska regeringen tillsatte en sjöfylleriutredning som blev klar förra året. Utredningen föreslog en gräns på 0,2 promille för sjöfylleri. Det är nu dags att utredningens förslag blir verklighet. Då finns det bättre förutsättningar att kunna rädda liv i sommar.

Jag vill därför fråga justitieministern om hon kommer att verka för införande av en gräns i enlighet med utredningens förslag.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:716 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 7 mars

Svar på frågorna

2006/07:716 Skärpt sjöfyllerilag

2006/07:795 Nedre promillegräns för sjöfylleri

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig om jag kommer att verka för införande av en gräns för sjöfylleri på 0,2 promille i enlighet med Rattfylleriutredningens förslag. Stefan Wikén har frågat mig när jag avser att lägga fram ett förslag om en nedre promillegräns för sjöfylleri och möjlighet till rutinmässiga alkoholutandningsprov för att kontrollera nykterheten till sjöss.

Rattfylleriutredningen har under våren 2006 föreslagit en rad olika åtgärder som syftar till att öka möjligheterna att förebygga och bekämpa trafikonykterhet både till sjöss och på vägarna. Utredningen har bland annat föreslagit en nedre promillegräns på 0,2 promille för sjötrafiken och möjlighet till rutinmässiga alkoholutandningsprov på sjön men också andra åtgärder för att mer effektivt kunna bekämpa sjöfylleriet, till exempel en förstärkt roll för Kustbevakningen. Förslagen har remitterats fram till i början av hösten förra året.

Eftersom förslagen är omfattande, avser regeringen att behandla dem i flera steg så att vissa förslag inte fördröjs genom att hela reformen görs vid ett tillfälle.

Som ett första steg kommer regeringen under våren att presentera en lagrådsremiss med förslag till ökade möjligheter att ingripa mot både sjöfylleri och rattfylleri.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.