skärgårdspolitiken

Skriftlig fråga 1997/98:441 av Carnerö, Åke (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-13
Anmäld
1998-02-16
Besvarad
1998-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:441 av Åke Carnerö (kd) till näringsministern om skärgårdspolitiken

De svenska havs- och insjöskärgårdarna är unika. De flesta av våra skärgårdar har hyst bofast befolkning sedan många hundra år tillbaka och gör så fortfarande, vilket är en förutsättning för att hålla skärgården levande. Möjligheten till boende måste förstärkas liksom möjligheten till en fast utkomst i "skärgårdsnäringar".

Skärgårdsbefolkningens förutsättningar för utkomst och boende har försämrats. Den nya fastighetstaxeringen innebär för många att det i stort sett är omöjligt att bo kvar i de fastigheter som ofta gått i arv i flera generationer. Fiskenäringens villkor har försämrats genom miljöförstöring och skattevillkoren är sämre än konkurrentländernas.

Skärgårdsutredningens betänkande Levande skärgårdar (SOU 94:93) innehåller förslag som fortfarande inte har effektuerats. Det är nu hög tid att undanröja de olägenheter som skärgårdsbefolkningen är utsatt för i olika sammanhang. Det behövs bl.a. en bättre samordning av olika statliga myndigheters verksamhet i våra skärgårdsområden.

Min fråga till näringsminister Anders Sundström är:

När avser regeringen att lägga fram förslag om en samlad politik för utveckling av Sveriges skärgårdar?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:441 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:441 om skärgårdspolitiken
    Näringsminister Anders Sundström

Åke Carnerö har frågat mig när regeringen avser att lägga fram förslag om en samlad politik för utveckling av Sveriges skärgårdar.

En av grunderna för vårt välfärdssamhälle är att människor, oberoende av bostadsort, har rätt till likvärdiga levnadsförhållanden. För att detta skall vara möjligt krävs att samhällets grundläggande välfärdssystem fungerar. De senaste årens sanering av statsfinanserna har varit nödvändig för att långsiktigt rädda välfärdsstaten. Saneringen har kunnat ske under kontrollerade former och därför har samtidigt en mängd åtgärder kunnat vidtas för att förbättra den regionala utvecklingen. En internationell jämförelse ger också vid handen att ett land som Sverige, med en utvecklad välfärdspolitik, har mindre klyftor, t.ex. vad avser inkomster och arbetslöshet, inte bara mellan olika människor, utan även mellan olika regioner, än länder där de marknadsekonomiska krafternas påverkan inte balanserar på detta sätt.

Den regionala utjämningspolitiken har på senare år fått en betydande förstärkning genom de medel som tillförs genom EG:s strukturfonder. För de svenska skärgårdsområdena har detta inneburit bättre ekonomiska förutsättningar än någonsin tidigare att bedriva utvecklingsarbete. Detta sker i dag främst genom det särskilda strukturfondsprogrammet för mål 5b Skärgården, men även inom ramen för gemenskapsinitiativen Interreg II A och Leader. Arbetet har hittills på ett positivt sätt bidragit till att dels lyfta fram det unika i de svenska skärgårdsområdena och ökat såväl kontakterna som samverkan dem emellan, dels förbättrat möjligheterna till näringslivsutveckling och därmed ökad sysselsättning.

Utvecklingen i skärgården har det senaste året dessutom uppmärksammats i samband med Glesbygdsverkets arbete med ett nationellt strategiskt handlingsprogram för skärgården. Arbetet har bedrivits i ett brett samråd med regionala och lokala intressenter.

Statlig verksamhet har av tradition utgjort en viktig del av sysselsättningen i vissa skärgårdsområden. Därför kan även relativt små förändringar, t.ex. enskilda myndigheters organisation, få stora negativa effekter lokalt. Detta är bakgrunden till att regeringen uppdragit åt Länsstyrelsen i Stockholms län att finna former för en fortsatt och utvecklad statlig verksamhet i Stockholms skärgård.

De beskrivna insatserna utgör viktiga delar av regeringens skärgårdspolitik. I den proposition om regional tillväxt, som regeringen avser att överlämna till riksdagen inom kort, kommer ytterligare en rad åtgärder att redovisas som syftar till att främja utvecklingen i gles- och landsbygd. Även dessa åtgärder kommer att vara av stor betydelse för utvecklingen av Sveriges skärgårdar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.