Till innehåll på sidan

Skäliga villkor för anvisade elavtal

Skriftlig fråga 2019/20:811 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-24
Överlämnad
2020-01-27
Anmäld
2020-01-28
Svarsdatum
2020-02-05
Sista svarsdatum
2020-02-05
Besvarad
2020-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Alltsedan omregleringen av den svenska elmarknaden har en relativt stor andel av elkunderna inte gjort något aktivt val för sina energileveranser och i stället fått ett anvisat elavtal. Problemet med dessa elavtal är att de i de flesta fall är dyrare än genomsnittet.

Under hösten 2016 lade regeringen fram en proposition kring anvisade elavtal. Ändringarna i den gällde dels systemet med anvisad elleverantör, dels innehållet i elleverantörernas fakturor. Förslaget syftade till att säkerställa att kunder med anvisade avtal har skäliga villkor, att minska andelen kunder med anvisade elleverantörer och att öka kundaktiviteten på elmarknaden. Dessa nya regler trädde i kraft den 1 april 2017.

Sedan dess har andelen anvisade elavtal fortsatt att minska; däremot har det inte hänt särskilt mycket med skillnaden i pris för de anvisade elavtalen. Fram till sommaren 2018 minskade prisskillnaden avsevärt, och de anvisade elavtalen var faktiskt billigare i jämförelse med det rörliga elpriset och andra avtalstyper. Därefter har prisskillnaden nu snabbt ökat och de anvisade elavtalen återigen blivit dyrare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att lagändringen har fått avsedd effekt och om inte, avser statsrådet att vidta några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:811 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)




Svar på fråga 2019/20:811 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Skäliga villkor för anvisade elavtal

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag anser att lagändringen har fått avsedd effekt och om inte, avser jag att vidta några åtgärder.

Låt mig först säga att jag instämmer i frågeställarens oro över att anvisningsavtalen har blivit dyrare den senaste tiden.

I propositionen Anvisade elavtal (prop. 2016/17:13) uttalade regeringen att förslagen i propositionen syftade till att säkerställa att kunder med anvisningsavtal har skäliga villkor, att minska andelen kunder med anvisade elhandlare och att öka kundaktiviteten på elmarknaden.

Ett av förslagen i propositionen, som riksdagen sedan antog, var att regeringen ska få meddela föreskrifter om att de priser som en anvisad elhandlare tillämpar på anvisade elavtal inte får överstiga vissa nivåer under en viss tid efter det att anvisningen skett. Vidare uttalade regeringen i propositionen att man inte avsåg att direkt införa en sådan reglering. Regeringen avsåg att först göra en utvärdering av vilken effekt de övriga föreslagna åtgärderna får på de anvisade elpriserna. Om inte utvecklingen går i rätt riktning bör det finnas utrymme för en förordning om prisreglering.

Jag kommer därför noggrant att följa prisutvecklingen för anvisade elavtal inom den närmaste framtiden och överväga vilka åtgärder som kan bli aktuella. Regeringen har ett bemyndigande för att meddela föreskrifter om priserna för anvisade elavtal.

Stockholm den 4 februari 2020

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.