Skador på kulturminnen av stormen Gudrun

Skriftlig fråga 2005/06:958 av Nordmark, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-08
Anmäld
2006-02-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-02-22
Svar anmält
2006-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga 2005/06:958 av Gunnar Nordmark (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Skador på kulturminnen av stormen Gudrun

Efter den svåra storm som drabbade södra Sverige natten mellan den 8 och 9 januari 2005 har arbetet i de stormdrabbade länen i första hand inriktats på att återskapa en fungerande infrastruktur samt att transportera stormfällt timmer ut ur skog till lagring och upparbetning. Framför allt det sistnämnda arbetet har varit framgångsrikt och gått över förväntan. Drygt ett år efter stormen finns det nu uppgifter som på goda grunder haft en lägre prioritet hos myndigheter men som nu framstår som mer angelägna. Dit hör återställande och vård av kulturminnen som skadats av stormen och andra därmed förknippade arbetsuppgifter. Under 2006 har avsatts 14 miljoner kronor för kulturminnesvård i Kronobergs län. För arbetet med att ordna upp efter stormen Gudrun har avsatts 5 miljoner kronor, samtidigt som den totala kostnaden för detta arbete beräknas till 20 miljoner kronor. Kostnader för återställningsarbetet riskerar att tränga undan andra angelägna uppgifter för kulturvården i Kronobergs län.

Stormen mellan den 8 och 9 januari har uppfattats som en nationell katastrof. Även när det gäller kulturvård är det orimligt att vänta att länets myndigheter med de begränsade resurser som finns ska kunna såväl lösa sina ordinarie arbetsuppgifter som återställa de kulturminnen som skadats i samband med stormen.

Jag vill därför fråga kulturministern vilka åtgärder han avser att vidta för att kulturvårdande myndigheter i de län som hårdast drabbats av stormen Gudrun ges tillräckliga ekonomiska resurser för att såväl lösa sina ordinarie arbetsuppgifter som för att lösa de extraordinära uppgifter som förorsakats av stormen.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:958 besvarad av

den 22 februari

Svar på fråga 2005/06:958 om skador på kulturminnen av stormen Gudrun

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Gunnar Nordmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att kulturvårdande myndigheter i de län som hårdast drabbats av stormen Gudrun ges tillräckliga ekonomiska resurser för att lösa såväl sina ordinarie arbetsuppgifter som de extraordinära uppgifter som förorsakats av stormen.

Först vill jag understryka att stormen Gudrun som drabbade framför allt södra Sverige i början av januari 2005 har inneburit stora svårigheter för många människor. Stormskadorna är mycket omfattande och jag känner starkt med dem som på ett eller annat sätt berörts.

Medel till vård av kulturarvet som följd av stormen kan komma från flera håll. Utgiftsområde 17 (Kultur, medier, trossamfund och fritid) anslaget 28:26 Bidrag till kulturmiljövård fördelas av Riksantikvarieämbetet till länsstyrelserna för regional vård av kulturarvet. För år 2005 avsattes, genom Riksantikvarieämbetets delegeringsbeslut till länsstyrelserna, ca 4 miljoner kronor för åtgärder till följd av stormen, vilket avsåg bland annat systematiska skadeinventeringar, arkeologiska efterundersökningar samt vårdåtgärder och återställningsarbeten. För år 2006 har 10 miljoner kronor avsatts för motsvarande åtgärder i de värst drabbade länen. Vidare har Sverige beviljats ca 768 miljoner kronor ur EU:s solidaritetsfond. Vården av kulturarvet utgjorde en del av underlaget för Sveriges ansökan. Jordbruksverket har fått regeringens uppdrag att handlägga ansökningar och utbetalningar av dessa medel. Handläggningen och bedömningen av ansökningarna sker i särskild ordning, i enlighet med ett avtal som tecknas mellan Sverige och EU. Riksantikvarieämbetet och Jordbruksverket för en dialog om hur en ansökan bör formuleras vad gäller ersättning för skador på kulturarvet från Solidaritetsfonden.

Jag är förvissad om att berörda myndigheter, med medel från anslaget 28:26, kommer att utföra ett gott arbete för att vårda det kulturarv som skadats och jag kommer att följa utvecklingen noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.