Skadestånd till dömda gärningsmän

Skriftlig fråga 2021/22:865 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-19
Överlämnad
2022-01-21
Anmäld
2022-01-25
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Uppdrag granskning har i ett program granskat fallet med en våldtäktsdömd man som sommaren 2021 tilldelades 840 000 kronor i skadestånd för att ha suttit frihetsberövad längre tid än straffet för de grova brott han dömdes för utgjorde.

Förutom de mycket allvarliga uppgifter som framkommer i granskningen som innebär att mannen med största sannolikhet var över 18 år när brotten begicks, men ändå dömdes som 16-åring, framkommer även andra graverande uppgifter. I programmet berättar att justitiekanslern att hon gjort sin bedömning av skadeståndets storlek baserat inte bara på den tid som frihetsberövandet överstigit domen, utan även med beaktande av den tid som gärningsmannen suttit inlåst på korrekta grunder. Mannens skadestånd börjar därför beräknas på en högre nivå än vad det hade gjort om mannen i stället friats för brotten. Han får alltså mer betalt nu än om han varit oskyldig.

Vid bedömningen beaktas även hur allvarligt det brott som föranlett det felaktiga frihetsberövandet är. Detta ska beaktas om den misstänkte friats för det brott som han eller hon suttit frihetsberövad för, men blir helt osakligt då gärningsmannen, som i det här fallet, alltjämt är dömd för det brott som föranlett frihetsberövandet. Den här ordningen är helt orimlig och bör således inte praktiseras. Bedömningen har inte heller stöd i lagen, och justitiekanslern har därmed handlat på eget bevåg i den här frågan.

Förutom problemen med åldersbedömningar är det ett synnerligen allvarligt problem att justitiekanslern beviljar skadestånd till dömda gärningsmän som är högre än vad som tilldelas någon som i stället frikänts från ett brott, även om det gäller lika lång inlåsningstid.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka generella åtgärder avser ministern att vidta med anledning av justitiekanslerns beslut gällande skadeståndet på 840 000 kronor som tilldömts en man dömd för våldtäkt?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:865 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/00190 Justitiedepartementet Justitie- och inrikes ministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:865 av Angelica Lundberg (SD)
Skadestånd till dömda gärningsmän

Angelica Lundberg har frågat mig vilka generella åtgärder jag avser att vidta med anledning av Justitiekanslerns beslut gällande skadeståndet på 840 000 kronor som tilldömts en man dömd för våldtäkt.

Som jag nyligen har svarat Angelica Lundberg i en interpellationsdebatt utgör lagstiftningen som ger rätt till statlig ersättning för frihetsberövanden en viktig rättssäkerhetsgaranti för enskilda. Jag förstår att konsekvenserna av nuvarande reglering kan uppfattas som stötande. Som jag tidigare har uttalat kan det därför finnas anledning att fundera över hur vidsträckt rätten till frihetsberövandeersättning bör vara och jag har bett mina tjänstemän att inleda en översyn av regleringen i fråga, särskilt avseende den så kallade jämkningsregeln.

Stockholm den 26 januari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.