Skadestånd till brottsoffer

Skriftlig fråga 2019/20:1797 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-10
Överlämnad
2020-07-13
Sista svarsdatum
2020-07-27
Svarsdatum
2020-08-19
Besvarad
2020-08-19
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Brottsoffer utsätts inte bara för den kränkning som brottet i sig innebär. Den påföljande rättsprocessen blir ytterligare en, ofta utdragen, påfrestning för brottsoffret. Sveriges rättspolitik måste få ett tydligare fokus på brottsoffren. De som utsatts för olika brott ska alltid kunna räkna med ett starkt stöd från rättsväsendets olika delar.

En viktig del i det är att brottsoffer kan få skadestånd av den som förövat brottet. Kronofogden har ansvar för att driva in pengar från den som har dömts, men i vissa fall är detta inte möjligt på grund av att det inte finns något att mäta ut. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att brottsoffer ska kunna få det skadestånd de har rätt till?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1797 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/02669/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1797 av Alexandra Anstrell (M) Skadestånd till brottsoffer

Alexandra Anstrell har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att brottsoffer ska kunna få det skadestånd som de har rätt till.

Regeringen har ett starkt fokus på brottsofferfrågor och har vidtagit flera åtgärder som tar sikte på att säkerställa brottsoffers rätt till ersättning.

På förslag av regeringen har det s.k. grundavdraget nyligen slopats. Sedan den 1 juli görs inte längre något grundavdrag om 1 500 kr från den brottsskadeersättning som staten betalar ut till en skadelidande som drabbats av skada till följd av brott. Därigenom stärks samhällets skyddsnät för de skadelidande som inte får full kompensation från skadevållaren eller genom försäkring.

Regeringen har också i regleringsbrev för 2020 beslutat om uppdrag till flera myndigheter som tar sikte på att förbättra informationen till och bemötandet av brottsoffer. Det handlar bl.a. om att ta fram digitala tjänster som gör det enklare för den som har utsatts för brott att ansöka om verkställighet av en dom på skadestånd och komplettera en ansökan om brottsskadeersättning.

Vidare tillsatte regeringen i slutet av förra året en utredning i syfte att stärka brottsoffers rätt till skadestånd och möjlighet att få ut sådan ersättning. I utredningens uppdrag ingår bl.a. att ta ställning till hur reglerna om förbud mot utmätning av skadestånd med anledning av ett frihetsberövande bör ändras, för att i större utsträckning möjliggöra utmätning till förmån för brottsoffer. Uppdraget ska redovisas senast i juni 2021.

Jag ser fram emot att ta del av utredningens arbete. Att ge stöd och hjälp till dem som utsätts för brott är – och kommer även fortsatt att vara – en viktig fråga för mig och regeringen.

Stockholm den 19 augusti 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.