Skadestånd till brottsoffer
Skriftlig fråga 2014/15:610 av Roger Haddad (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-02
- Överlämnad
- 2015-06-02
- Anmäld
- 2015-06-03
- Svarsdatum
- 2015-06-10
- Sista svarsdatum
- 2015-06-10
- Besvarad
- 2015-06-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Stödet till brottsoffer i domstol uppmärksammas ofta i debatten, till exempel vikten av biträde från samhällets sida. En annan fråga gäller anhörigas behov av råd och stöd som lätt riskerar att glömmas bort i debatten. Nyligen uppmärksammades vi på frågan vid ett möte i riksdagen med en anhörigförening att enskilda kan bli av med del av det ekonomiska skadestånd som domstolen dömt ut.
Enligt uppgift gör Brottsoffermyndigheten en egen prövning och det finns exempel på flera ärenden där myndigheten reducerar det belopp som domstolen utdömt från början. För många brottsoffer eller i de fall offret bragts om livet är det deras anhöriga som får driva denna process i domstol och upplever att myndigheten genom att reducera skadeståndet också bidrar till att reducera det straff som brottet resulterat i. Detta skapar en frustration och det skadar tilliten till våra rättsvårdande myndigheter.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att skadestånd som utdömts som del av straffet inte ska reduceras av Brottsoffermyndigheten?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:610 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Dnr Ju2015/4741/Statssekr | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:610 av Roger Haddad (FP) Skadestånd till brottsoffer
Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att skadestånd som utdömts som del av straffet inte ska reduceras av Brottsoffermyndigheten.
Regeringens ambition är att alla människor ska känna sig trygga i vardagen. Trygghet mot brott innebär att ingen ska behöva känna rädsla för att utsättas för övergrepp, att samhället reagerar snabbt och tydligt när ett brott begås och att brottsdrabbade ges stöd och upprättelse, bl.a. i form av ekonomisk kompensation.
Ett brottsoffer kan få skadestånd från gärningspersonen eller försäkringsersättning från det egna försäkringsbolaget. Den som inte får sådan ersättning kan få brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten.
Det är Brottsoffermyndigheten som i samspel med domstolarna utformar praxis och bestämmer nivån på ersättningen till dem som drabbats av brott. De senaste åren har Brottsoffermyndigheten höjt ersättningsnivåerna för kränkning vid bl.a. våldtäkt, mordförsök och grov misshandel.
Den 1 juli förra året trädde en ny brottsskadelag i kraft. För att förbättra det enskilda brottsoffrets rätt till brottsskadeersättning föreskrivs i den lagen att Brottsoffermyndigheten inte längre ska kunna bestämma brottsskadeersättning för kränkning till ett lägre belopp än det en domstol efter sakprövning har dömt ut i skadestånd. Det finns därför inte anledning att vidta några ytterligare åtgärder i frågan.
Stockholm den 9 juni 2015
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.