sjukskrivningar

Skriftlig fråga 2004/05:1380 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-08
Anmäld
2005-04-08
Besvarad
2005-04-13
Svar anmält
2005-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 april

Fråga 2004/05:1380

av Lars-Ivar Ericson (c) till statsrådet Ylva Johansson om sjukskrivningar

En nyligen publicerad rapport från Karolinska Institutet om sjukvårdens sätt att hantera sjukskrivningarna visar att patienter inte behandlas på bästa möjliga sätt när de sjukskrivs. Den främsta orsaken till detta är att det finns för litet kunskap om när och hur länge en person bör vara sjukskriven. Dessutom är det enligt rapporten oklart vilka som ansvarar för olika områden i sjukskrivningskarusellen. Ett annat problem som rapporten tar upp är att läkarna sällan är insatta i en patients hela sjukdomsbild. Ett bättre samarbete mellan olika aktörer i sjukskrivningsprocessen borde kunna minska antalet sjukskrivningar och sjukskrivningsdagar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra onödiga sjukskrivningar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1380 besvarad av

den 13 april

Svar på fråga 2004/05:1380 om sjukskrivningar

Statsrådet Hans Karlsson

Lars-Ivar Ericson har frågat statsrådet Ylva Johansson vilka åtgärder hon avser att vidta för att förhindra onödiga sjukskrivningar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på denna fråga.

Den rapport som Lars-Ivar Ericson hänvisar till i sin fråga är skriven av professor Kristina Alexandersson vid Karolinska Institutet. För att skriva denna rapport har Karolinska Institutet fått ekonomiskt stöd av regeringen. I denna rapport konstateras att det finns problem inom hälso- och sjukvården som är förknippade med sjukskrivningsprocessen. Kristina Alexanderssons resultat tyder på att de problem som finns framför allt kan relateras till tre övergripande aspekter av sjukvården: ledning, kunskap och samverkan.

Jag vill i det här sammanhanget särskilt lyfta fram det arbete som redan sker i dag runtom i landet och som syftar till att förbättra rutinerna för sjukskrivningar. Detta gäller inom såväl Försäkringskassan som landstingen. I flera landsting har det tillsatts sjukskrivningskommittéer för att förbättra hanteringen av sjukskrivningsärenden. Jag anser att medvetenheten om hälso- och sjukvårdens betydelse för hur sjukskrivna hanteras har ökat under de senare åren. Detta är en mycket positiv utveckling.

Jag vill dock också lyfta fram det faktum att det finns andra områden som också måste fungera för att onödiga sjukskrivningar förhindras. Försäkringskassan handläggning måste var snabb och effektiv. Samverkan mellan inblandade aktörer bör ske för att resurser på bästa sätt användas för att hjälpa sjukskrivna tillbaka i arbete.

Regeringen har också tagit initiativ för att förbättra Försäkringskassans handläggning av ärenden. Ett sådant initiativ är avstämningsmötet som är en viktig del i arbetet med att korta sjukfall. I ett avstämningsmöte ska den enskilde träffa läkare och arbetsgivare tillsammans med handläggare från Försäkringskassan för att ytterligare klarlägga hur den försäkrades arbetsförmåga ska kunna tas till vara. Möjligheterna till anpassningar på den försäkrades arbetsplats och möjligheterna till deltidssjukskrivning i stället för heltidssjukskrivning bör stå i centrum under samtalen. Erfarenheten är att det ofta finns fler möjligheter än den försäkrade föreställer sig.

Samverkan mellan olika aktörer är också viktigt för att undvika att sjukskrivningar blir längre än nödvändigt. Det finns i dag olika former av samverkan mellan Försäkringskassan, länsarbetsnämnder, kommuner och landsting som syftar till att förbättra den enskildes möjligheter till återgång i arbete. Min bedömning är att formerna för samverkan och samordning kontinuerligt utvecklas och att vi under året kommer att se ett antal nya samordningsförbund bildas runtom i landet. Tillsammans med den samverkan som sker inom ramen för Frisam skapar detta förbättrade förutsättningar för enskilda att återgå i arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.