sjukskrivningar

Skriftlig fråga 2001/02:371 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-06
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2001-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga 2001/02:371

av Margareta Cederfelt (m) till statsrådet Ingela Thalén om sjukskrivningar

Det finns olika uppgifter angående hur stort antal människor i arbetsför ålder som är frånvarande från arbetsmarknaden på grund av sjukdom.

Prognosen för år 2001 är att över 100 miljoner dagar ersätts med sjukpenning, det är en fördubbling sedan 1997. I år ökar antalet sjukdagar med 16 %, förra året var ökningen 27 %. Omräknat i arbetstillfällen motsvarar sjukdagarna 35 000 arbetstillfällen.

Till detta tillkommer ca 390 000 förtidspensionärer. Detta innebär att ca 800 000 personer i arbetsför ålder är sjuka och att de ständigt blir fler.

Utöver mänskligt lidande orsakar den ökande sjukfrånvaron höga kostnader för hela samhället.

Regeringen har antagit ett elvapunktsprogram för att minska sjukfrånvaron, men programmet har kritiserats ur flera aspekter, bl.a. för att inte vara tillräckligt nytänkande och åtgärdsinriktat.

Med anledning av ovanstående frågar jag socialministern:

Med hur mycket ska sjukskrivningen fortsätta att öka innan statsrådet är beredd att införa en vårdgaranti för att öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården i syfte att färre personer ska behöva vara sjukskrivna i väntan på hälso- och sjukvård?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:371 besvarad av

den 12 december

Svar på fråga 2001/02:371 om sjukskrivningar

Socialminister Lars Engqvist

Margareta Cederfelt har frågat statsrådet Ingela Thalén om hur mycket sjukskrivningarna ska fortsätta öka innan statsrådet är beredd att införa en vårdgaranti för att öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården i syfte att färre personer ska behöva vara sjukskrivna i väntan på hälso- och sjukvård. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

De erfarenheter som gjorts under de senaste årens utredningar inom socialförsäkringsområdet visar med stor tydlighet att den ökade sjukfrånvaron har många olika orsaker och inte i huvudsak är ett problem som enbart har en "medicinsk" lösning. Orsakerna till de ökade sjukskrivningarna måste således ses i ett större sammanhang än bara som en följd av hälso- och sjukvårdens tillgänglighet.

Däremot är väntetiderna till planerad vård på många håll och för flera behandlingar oacceptabelt långa. De som får vänta på sin behandling är ofta äldre människor, eftersom det är de som oftast är i behov av hälso- och sjukvård. Även om dessa pensionärer inte uppbär sjukpenning under väntetiden är det naturligtvis av andra skäl viktigt att minska väntetiderna och korta köerna inom hälso- och sjukvården.

Det är också bakgrunden till regeringens förslag i 2001 års ekonomiska vårproposition att avsätta 3,75 miljarder kronor under åren 2002 @ 2004 för att förbättra vårdens tillgänglighet. Målsättningen är att successivt korta väntetiderna. Merparten av landstingen har redan i dag lokala vårdgarantier som säger att behandling ska erbjudas inom tre månader.

Med denna satsning förbättras landstingens möjligheter att leva upp till ett sådant åtagande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.