Till innehåll på sidan

sjuksköterskors förskrivningsrätt i skolhälsovården

Skriftlig fråga 2002/03:864 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-02
Anmäld
2003-05-05
Besvarad
2003-05-07
Svar anmält
2003-05-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 maj

Fråga 2002/03:864

av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om sjuksköterskors förskrivningsrätt i skolhälsovården

Under ett antal år har distriktssköterskor med 10 poängs farmakologi och sjukdomslära fungerat som objekt i en pilotstudie för att undersöka om andra grupper än läkare kan fungera som förskrivare av vissa läkemedel. Erfarenheterna har varit mycket goda.

Distriktssköterskorna skötte förskrivandet på ett ansvarsfullt sätt, samtidigt som man avlastade läkarna en mängd rutinbesök. Ett riksdagsbeslut förra året gav därför andra kategorier av sjuksköterskor möjlighet att skaffa denna kompetens. Trots detta exkluderas fortfarande distriktssköterskor anställda inom skolhälsovården. Inte heller skolsköterskor med annan bakgrund ges möjlighet att använda förskrivningsrätten. En och samma sköterska kan i praktiken dela sin tid mellan anställning i skolhälsovård och distriktsvård eller kommunal äldrevård. Hon kan då befinna sig i den absurda situationen att halva dagen få förskriva vissa läkemedel, men inte den andra halvan. Detta är orimligt.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:

Avser socialministern att lägga ett förslag som ger sjuksköterskor med rätt kompetens möjlighet att använda sin förskrivningsrätt även när de är anställda i skolhälsovård?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:864 besvarad av

den 7 maj

Svar på fråga 2002/03:864 om sjuksköterskors förskrivningsrätt i skolhälsovården

Socialminister Lars Engqvist

Chatrine Pålsson har frågat mig om jag avser att lägga ett förslag som ger sjuksköterskor med rätt kompetens möjlighet att använda sin förskrivningsrätt även när de är anställda i skolhälsovård.

År 1994 infördes en generell förskrivningsrätt för distriktssköterskor som uppfyllde vissa särskilt uppställda kunskapskrav i farmakologi och sjukdomslära. Socialstyrelsens uppföljning av denna reform visade att förskrivningsrätten hade bidragit till en enklare och effektivare handläggning, till exempel genom att distriktssköterskan fått en bättre överblick för uppkomna läkemedelsproblem. Andra positiva effekter var att andra behandlingsmetoder än läkemedel valts i ökad omfattning eller att man avvaktat läkemedelsbehandling. Framför allt hade den också medfört ett mervärde för patienten i form av bättre omvårdnad.

Mot bakgrund av de positiva resultaten Socialstyrelsen såg i samband med sin uppföljning föreslog man att det skulle göras en utvidgning av förskrivningsrätten så att även andra sjuksköterskekategorier skulle få förskriva läkemedel. Mot den bakgrunden gav regeringen styrelsen i uppdrag att, i samråd, med Läkemedelsverket bland annat överväga en utvidgning av förskrivningsrätten.

Med beaktande av Socialstyrelsens förslag föreslog regeringen i januari 2000 att rätten att förskriva läkemedel skulle omfatta fler sjuksköterskor. Med hänvisning till utvecklingen mot allt mer öppen vård, framför allt i kommunal regi, föreslog regeringen att sjuksköterskor som uppfyller vissa uppräknade utbildningskrav, och dessutom arbetar som distriktssköterska vid vårdcentral eller motsvarande, inom kommunal hälso- och sjukvård för äldre och funktionshindrade eller inom hemsjukvård bör ges förskrivningsrätt. Verksamheten där arbetet sker ska bedrivas av landsting, kommun eller av annan offentligt finansierad vårdgivare.

De utbildningskrav som uppställdes kan i vissa fall innebära att sjuksköterskor med äldre utbildningar måste komplettera sin utbildning för att kunna få förskrivningsrätt.

Socialstyrelsen har utfärdat närmare föreskrifter om de förutsättningar som ska gälla för sjuksköterskornas förskrivningsrätt. De nya bestämmelserna har varit i kraft under en begränsad period. Innan man går vidare med en ytterligare utvidgning av förskrivningsrätten bedömer jag att de erfarenheter som gjorts av de nu införda ändringarna måste utvärderas. I Socialstyrelsens regleringsbrev för 2003 gav regeringen därför styrelsen i uppdrag att följa upp och utvärdera effekterna av den utvidgade förskrivningsrätten av läkemedel för sjuksköterskor och redovisa detta arbete senast den 30 september 2004.

Mot denna bakgrund avser jag inte att nu vidta åtgärder för att sjuksköterskor anställda i skolhälsovård ska få förskrivningsrätt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.