Sjukdom orsakad av sexuella trakasserier

Skriftlig fråga 2017/18:592 av Jessica Polfjärd (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-18
Överlämnad
2018-01-18
Anmäld
2018-01-19
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

En jämförelse av anmälda arbetssjukdomar efter sexuella ofredanden visar att antalet har ökat med 50 procent i år jämfört med 2015 och 2016.

Tidningen Arbetet skriver att nära tre av fyra av de senaste årens anmälda arbetssjukdomar till Arbetsmiljöverket till följd av sexuella trakasserier har drabbat vård- och omsorgspersonal, som undersköterskor och hemvårdsbiträden.

Det är tydligt att politiken har en stor hemläxa att göra. Sexuella trakasserier och ofredanden hör inte hemma någonstans i samhället.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson följande:

 

Avser ministern att vidta nya åtgärder för att minimera antalet arbetsrelaterade sjukdomar, och hur skulle dessa åtgärder i sådana fall utformas?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:592 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:592 av Jessica Polfjärd (M)
Sjukdom orsakad av sexuella trakasserier

Jessica Polfjärd har frågat mig om jag avser att vidta nya åtgärder för att minimera antalet arbetsrelaterade sjukdomar, och hur skulle dessa åtgärder i sådana fall utformas.

Regeringens utgångspunkt är att ingen ska riskera att dö, skadas eller bli sjuk på grund av sitt arbete. Ingen arbetstagare ska behöva utstå en arbetsmiljö där kränkningar i form av sexuella trakasserier förekommer.

På arbetsmiljöområdet finns redan många verktyg som kan användas för att möjliggöra en förändring. Lagstiftning finns på plats och mer resurser har tillförts. Enligt arbetsmiljöregelverket har arbetsgivaren en skyldighet att vidta åtgärder för att motverka förhållanden i arbetsmiljön som kan ge upphov till kränkande handlingar.

Kränkande särbehandling är ett av områdena som står i fokus i Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som även omfattar sexuella trakasserier och olika former av diskriminering. Föreskrifterna tydliggör arbetsgivarens ansvar att vidta åtgärder och innebär ett stort steg framåt och nya möjligheter i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket har påbörjat en nationell inspektionsinsats som kommer att pågå under 3 år mellan 2017–2019. Projektet ska bidra till att en högre andel av landets arbetsgivare bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete och att man arbetar mer offensivt med de organisatoriska och sociala arbetsmiljöfrågorna.

Diskriminering i form av sexuella trakasserier är förbjudet enligt diskrimineringslagen och sexuella ofredanden är kriminella handlingar som är straffbelagda enligt brottsbalken oavsett var brottet fysiskt begås.

Regeringen har också beslutat om vissa ändringar av Arbetsmiljöverkets instruktion, som har trätt i kraft den 2 januari 2018. Av instruktionen framgår nu uttryckligen att myndigheten ska bedriva verksamheten så att den främjar mångfald och jämställdhet och en arbetsmiljö fri från kränkande särbehandling.

Jag följer frågan noga och utesluter inte att ytterligare åtgärder behövs i framtiden.

Stockholm den 31 januari 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.