SJ:s trafik mellan Uppsala och Stockholm

Skriftlig fråga 2009/10:543 av Gille, Agneta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-17
Anmäld
2010-02-18
Besvarad
2010-02-24
Svar anmält
2010-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga

2009/10:543 SJ:s trafik mellan Uppsala och Stockholm

av Agneta Gille (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

De tusentals Uppsalabor som pendlar till och från Stockholm är hårt prövade. Tågpendlarna är härdade och uthålliga, men nu har tågkaoset slagit nya rekord.

Pendlarna från Uppsala som har kommit till jobbet i tid den här vintern är lätträknade. Trafikstopp, försenade eller inställda tåg och signalfel är vardagsmat för många resenärer.

Alltför många har fått vänta i timtal eller helt enkelt fått stanna hemma på grund av inställda avgångar. Många av dem som drabbas är småbarnsföräldrar som redan har det tufft att få ihop tiden med jobb och ständig oro att inte hinna hem i tid för att hämta barn från förskolan.

Den här situationen är helt oacceptabel. Som resenär blir man både upprörd och frustrerad över tågtrafikens sårbarhet när kylan slår till.

De flesta pendlare har säkert förståelse för att tåg kan blir försenade när det är kallt och snön yr, men när förseningar tenderar att bli mer regel än undantag krävs handling.

Jobbpendlingen är avgörande för regionens tillväxt och ökar sysselsättningen. Tålamodet tryter nu hos väldigt många pendlare och i takt med att störningarna ökar riskerar förtroendet att minska för tågtrafiken. Min rädsla är att pendlarna nu går över till att ta bilen, vilket går stick i stäv med ambitionen att få fler att åka kollektivt.

Jag vill därför fråga statsrådet vilka åtgärder hon har vidtagit för att avvärja trafikstörningar i infrastrukturen på grund av vädret.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:543 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 24 februari

Svar på fråga

2009/10:543 SJ:s trafik mellan Uppsala och Stockholm

Statsrådet Åsa Torstensson

Agneta Gille har frågat mig vilka åtgärder jag vidtagit för att avvärja trafikstörningar i infrastrukturen på grund av vädret.

Årets vinter är svårare än vanligt. Det är den ihållande kylan i kombination med upprepade snöfall och hög luftfuktighet som gör problemen så stora i järnvägssystemet. Tonvis med snö och is fastnar under tågen och orsakar problem både för fordon och spår. Banverket har stora problem med växlar som fryser, oröjda banor och ett trafikinformationssystem som brakade ihop av all störningsdata. Järnvägsföretagens fordon måste avisas och lagas varpå fordonsbrist uppstår och avgångar ställs in. Som framkom på trafikutskottets öppna utfrågning om tågförseningarna den 18 februari har dock järnvägssystemet hela tiden varit i gång till skillnad från tidigare år med svåra vintrar.

Den befintliga infrastrukturen är i dag på många håll fullt utnyttjad. Ökad infrastrukturkapacitet innebär minskade risker för störningar i tågtrafiken, inte minst runt våra större städer. Det pågår flera byggen som kommer att ge förbättringar för Uppsalapendlarna, däribland Uppsala resecentrum/bangård och pendeltågstunneln Citybanan i Stockholm.

Det är positivt för samhället att trafiken på järnväg ökar, inte minst ur klimatsynpunkt. Regeringen har därför både höjt anslagen till investeringar men också till drift och underhåll. Redan 2007 avsattes särskilda medel till en kraftsamling i Stockholm–Mälardalen, som syftar till att minska förseningarna och öka tillförlitligheten. Fram till i december kunde man också se att satsningen gett resultat i form av ökad punktlighet. Kraftsamlingarna är samarbetsprojekt mellan Banverket och de berörda trafikföretagen. Och det är bara genom samarbete vi kan klara av de utmaningar som det ökade trafikarbetet på järnväg ställer oss inför.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.