SJ:s ansvar för sina anställda

Skriftlig fråga 1997/98:433 av Persson, Karl-Erik (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-11
Anmäld
1998-02-16
Besvarad
1998-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:433 av Karl-Erik Persson (v) till kommunikationsministern om SJ:s ansvar för sina anställda

SJ har under de senaste åren genomfört kraftiga nedskärningar. Detta beror bl.a. på att man har haft svårigheter att uppfylla det av regeringen ställda avkastningskravet på 7 %, man har tvingats skära i verksamheten. SJ måste dock ta ett samhällsansvar för sina anställda. Regeringen har det övergripande ansvaret vad gäller transportvillkoren i landet, och det är regeringens ansvar att se till så att det blir möjligt för SJ att ta detta ansvar.

De nyligen aviserade nedläggningen av vagnverkstäder i Göteborg kommer att innebära att ca 340 personer mister sina arbeten. Man motiverar nedläggningarna bl.a. med att lok och vagnar moderniseras och kräver allt mindre underhåll, men även nya lok och vagnar kommer att bli äldre och kräva underhåll. En centralisering kommer att medföra ökade transportkostnader och minskad vagnkapacitet. Detta bl.a. då vagnarna om verkstäderna blir färre ofta måste fraktas en lång sträcka vid behov av reparationer och underhåll. Det kostar i både pengar och tid.

Min fråga till kommunikationsministern är:

Vad kommer regeringen göra för att se till så att SJ tar sitt samhällsansvar för sina anställda?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:433 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:433 om SJ:s ansvar för sina anställda
    Kommunikationsminister Ines Uusmann

Karl-Erik Persson har frågat mig vad regeringen kommer att göra för att se till så att SJ tar sitt samhällsansvar för sina anställda.

SJ har under de omfattande rationaliseringar som ägt rum de senaste åren mycket väl tagit det ansvar för de anställda som följer av lagar och arbetsmarknadsavtal. I många fall har villkoren för berörd personal blivit väsentligt bättre än vad som är föreskrivet. Att SJ som ett modernt företag skall ta sitt samhällsansvar för sina anställda är självklart och så sker också. SJ har dock inget ansvar för sysselsättningen inom järnvägssektorn som sådan. SJ:s ansvar är att bedriva företagsekonomiskt lönsam järnvägstrafik i enlighet med 1988 års trafikpolitiska beslut.

När det gäller järnvägsfordon går utvecklingen för närvarande mycket fort. Nya järnvägsfordon är tekniskt mycket avancerade varför stora krav ställs på kompetensen för alla personalkategorier som kommer i kontakt med fordonen. Detta, tillsammans med det faktum att de nya fordonen under sin livstid kräver väsentligt mindre underhåll, talar för en koncentration av underhållsresurserna.

Genom effektivare logistiskt tänkande i underhållsorganisationen kan de eventuella olägenheter som uppstår i samband med tomdragningar balanseras mot det totalt sett effektivare underhållet som uppnås med hjälp av koncentration och rationaliseringar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.