Sjösäkerhet

Skriftlig fråga 2007/08:341 av Härstedt, Kent (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-23
Anmäld
2007-11-23
Besvarad
2007-11-28
Svar anmält
2007-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga

2007/08:341 Sjösäkerhet

av Kent Härstedt (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Torsdagen den 15 november skulle den estniska färjan Fantaasia lämna Cityvarvet i Göteborg för att sättas i trafik på sträckan Strömstad–Langsund–Hirtshals för det norska rederiet Kystlink. Men när sjöfartsinspektörer från Sverige, Norge och Danmark inspekterade fartyget så fann man 18 fel varav 12 så allvarliga att vart och ett av dem varit tillräckligt för att man skulle kunna ge fartyget trafikförbud.

Man fann bland annat att högtalarsystemet inte fungerade, en affär hade byggts mitt för en nödutgång, beredskapsbåten gick inte att sjösätta, de vattentäta skotten hölls inte stängda och så vidare.

Den svenska Sjöfartsinspektionen beslöt korrekt att inte låta den gå i trafik. Så sent som i juni i år så godkände den estniska sjöfartsmyndigheterna samma färja för kommersiell trafik.

Vilka initiativ kommer statsrådet att ta för att i dialog med Estland få tillstånd en enhetlig och respekterad syn på sjösäkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:341 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 28 november

Svar på frågorna

2007/08:341 Sjösäkerhet

2007/08:342 Synen på sjösäkerhet

Statsrådet Åsa Torstensson

Kent Härstedt har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att dels i dialog med Estland få till stånd en enhetlig och respekterad syn på sjösäkerhet, dels skärpa synen på sjösäkerhet i Sverige.

Sjösäkerhet är en högt prioriterad fråga för regeringen. Målet för färjetrafik och övrig passagerarsjöfart är att inga allvarliga olyckor ska inträffa. Sjöfartsinspektionen vid Sjöfartsverket ska till regeringen redovisa vad man som tillsynsmyndighet gjort för att uppnå detta mål. Min uppfattning är att inspektionen har en god överblick över säkerheten ombord på de passagerarfartyg som anlöper svenska hamnar.

Jag vill också betona att Sverige är mycket drivande inom Internationella sjösäkerhetsorganisationens (IMO) och EU:s sjösäkerhetsarbete.

Sjöfartsinspektionen har regelbundna möten och samtal med Sveriges grannländer, däribland Estland. Man genomför bland annat gemensamma inspektioner, vilket är ett åtagande enligt direktiv 1999/35/EG om ett system med obligatoriska besiktningar för en säker drift av ro-ro-passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg i reguljär trafik (det så kallade värdstatsdirektivet). Jag utgår därför från att Sjöfartsinspektionen i sin dialog med grannländerna verkar för en enhetlig och hög sjösäkerhetsnivå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.