Sjöräddning

Skriftlig fråga 2005/06:674 av Stenmark, Rigmor (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-10
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga 2005/06:674 av Rigmor Stenmark (c) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Sjöräddning

Från och med den 15 december försämras sjöräddningen och flygräddningen på ostkusten och i Mälardalen.

Försvarets helikopter baserad i Uppsala läggs ned den 14 december men den civila organisationen i Stockholmsområdet som ska ersätta den är inte klar förrän tidigast den 1 februari 2006. Sjöfartsverket ska genom Norrlandsflyg basera en helikopter i Stockholmsområdet enligt uppgift. Placeringen lär dock inte vara klar. Under tiden räknar man (Sjöfartsverket) med bistånd från finska sjöräddningens helikopter, som finns i Åbo, vad gäller insatser på Ålands hav.

Närmaste svenska sjöräddningshelikopter finns i Sundsvall eller i Visby med en insatstid på 90 minuter.

Hur kan statsrådet mot bakgrund av Estoniaolyckan samt med minnet av tsunamikatastrofen så allvarligt försämra räddningsberedskapen i Mälardalen och på ostkusten? Det finns alla skäl för att ompröva nedläggningsbeslutet av räddningshelikoptrarna.

Min fråga till statsrådet är:

På vilket sätt kommer statsrådet att tillförsäkra att människor som kommer i sjönöd får den hjälp som de snabbt behöver?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:674 besvarad av

den 10 januari

Svar på frågorna 2005/06:674 om sjöräddning och 700 om helikopterberedskapen i Stockholms län

Statsrådet Ulrica Messing

Rigmor Stenmark har frågat mig på vilket sätt jag kommer att tillförsäkra att människor som kommer i sjönöd får den hjälp som de behöver. Gunnar Andrén har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att förebygga att den situation som nu föreligger på sjöräddningsområdet inte skulle uppstå och för att säkerställa att det inte sker igen. Jag har valt att svara på dessa frågor gemensamt.

Jag vill inledningsvis framhålla att det är Sjöfartsverket, som enligt regeringens instruktion (1995:589) har det samlade sektorsansvaret för sjöfarten. Till verkets huvuduppgifter hör att svara för sjöräddningen.

Målet för sjöräddningen kan uppnås med de resurser som finns tillgängliga i dag, och kommer att kunna uppnås under den mycket begränsade perioden fram till att den civila sjöräddningshelikoptern är på plats och en permanent lösning finns. Den absoluta majoriteten, ca 90 %, av utförda sjöräddningsinsatser i Sverige sker med fartyg.

Trots att Försvarsmakten stängt sin helikopterstationering i Stockholmsområdet innebär inte detta att det skulle saknas tillgängliga helikoptrar för sjöräddningsinsatser eller tillräcklig sjöräddningskapacitet i området.

För att ersätta den militära helikopter som funnits tillgänglig för sjöräddningsinsatser i Stockholmsområdet har Sjöfartsverket träffat avtal med den civila helikopteroperatören Norrlandsflyg AB, som enligt avtalet kommer att placera en helikopter i området under andra halvan av januari. När denna helikopter är på plats kommer Sverige att ha en helikopterkapacitet för sjöräddning som är betydligt högre än vad den någonsin har varit.

Sjöfartsverket har också sedan tidigare avtal med samma operatör, vars helikoptrar vanligtvis finns stationerade i Sundsvall och Visby. Dessa helikoptrar kan vara i luften på 15 minuter dygnet runt och har kapacitet att flyga snabbare än Försvarsmaktens egen helikopter. Helikoptrarna kan därför användas för insatser i Stockholmsområdet.

Dessutom har Sjöfartsverket för att säkerställa helikopterkapaciteten i Stockholmsområdet tillfälligt hyrt en räddningshelikopter från Tyskland i avvaktan på att den ordinarie helikoptern är på plats. Denna helikopter är bemannad med svensk besättning och lokaliserad på Arlanda från och med den 10 januari 2006. Helikoptern kommer att finnas tillgänglig fram till dess att Norrlandsflygs ordinarie helikopter finns på plats. Den hyrda helikoptern kan vara i luften på 15 minuter mot försvarets tidigare 45 minuter.

Därutöver har Sjöfartsverket även ett operativt samarbetsavtal med Finland som bland annat innebär att länderna kan använda varandras sjöräddningsresurser vid behov. Ett välutvecklat samarbete mellan länder i händelse av olyckor eller stora väderomslag är en viktig säkerhetsåtgärd. Sjöfartsverket har försäkrat sig om att sjöräddningscentralen i Åbo har särskild beredskap för en begäran från Sverige om assistans med sjöräddningshelikopter.

Detta innebär sammantaget att de helikoptrar som finns tillgängliga har tillräckligt stor yttäckning för att nå Stockholmsområdet på kort tid.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.