Sjömanspensioner

Skriftlig fråga 2005/06:302 av Andreasson, Martin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-04
Anmäld
2005-11-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-11-16
Svar anmält
2005-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 november

Fråga 2005/06:302 av Martin Andreasson (fp) till socialminister Berit Andnor (s)

Sjömanspensioner

När Handelsflottans pensionsanstalt upphörde 1994 beslutades att dåvarande Riksförsäkringsverket skulle överta administrationen av kvarvarande sjömanspensioner. Dessa pensioner jämte administrationskostnaderna har bekostats av redaravgifter och inte belastat statskassan.

Under senare delen av 1990-talet upptäcktes att många sjömän inte kände till möjligheten att få en sjömanspension beviljad. Riksförsäkringsverket föreslog därför i en skrivelse år 2000 att olika register skulle bearbetas för att de som var berättigade till sjömanspension skulle kunna tillskrivas och få information om sina rättigheter. Detta arbete måste göras manuellt eftersom uppgifterna inte finns i något ADB-register. I detta sammanhang gjordes också bedömningen att redaravgifterna skulle räcka till detta arbete. Regeringen godtog förslaget, och i dagsläget har ungefär hälften av berörda sjömän kontaktats. Försäkringskassans huvudkontor har nu beslutat att avbryta denna genomgång av befintliga register. Detta innebär att de sjömän som ännu inte fått information om sina rättigheter riskerar att bli utan ersättning. Dessutom kommer det i administrationskostnaderna att uppstå ett överskott som tillfaller staten, trots att en återbetalning egentligen borde ske till redarna eftersom ersättningen bekostas av redaravgifter.

Jag vill därför fråga:

Vilka åtgärder är socialministern beredd att vidta för att enskilda sjömän inte ska lida rättsförlust för att de inte får den sjömanspension de är berättigade till?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:302 besvarad av

den 16 november

Svar på fråga 2005/06:302 om sjömanspensioner

Socialminister Berit Andnor

Martin Andreasson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att enskilda sjömän inte ska lida rättsförlust genom att inte få den sjömanspension de är berättigade till.

De författningar som reglerade sjömanspensioner är numera upphävda men ersättning kan fortfarande betalas ut enligt övergångsbestämmelser. Ersättningen är inte en del av det allmänna pensionssystemet utan en statlig tjänstepension som antingen kan betalas ut som ett engångsbelopp eller i form av en månatlig sjömanspension. I regel betalas sjömanspension ut i tio år men den kan också betalas ut livsvarigt. Det finns i dag knappt 80 personer som uppbär livsvarig sjömanspension.

Det är riktigt som Martin Andreasson skriver att Försäkringskassan tidigare manuellt har gått igenom olika befintliga register, till exempel landsarkivens sjömansregister, för att hitta sjömän som har rätt till men inte har ansökt om ersättning. Syftet har varit att informera dem om deras möjlighet att ansöka om ersättning. Kassan har hittills gått igenom alla i åldersgrupperna 1923@1935 samt 1943@1945. De flesta som ännu inte ansökt är sannolikt födda före 1945 eftersom man måste ha arbetat på svenskt fartyg före juli 1961 för att vara berättigad till ersättning. I sin genomgång har Försäkringskassan i år hittat 1 174 personer som tidigare inte kände till att de hade rätt till ersättning. En av dessa har fått månatlig ersättning för tre månader medan de övriga har fått ett engångsbelopp.

Försäkringskassan kommer nu, i stället för den manuella genomgången av register, att informera om sjömännens möjlighet att ansöka om ersättning genom att annonsera ibland annat pensionärs- och facktidningar. Den manuella genomgången upphör inte helt men kommer endast att utföras i begränsad omfattning då den är mycket resurskrävande. Kassan bedömer att enskilda sjömän inte kommer att lida rättsförlust på grund av de ändrade rutinerna.

Det här är i första hand en fråga för administrationen. Det är också myndigheten som bäst kan bedöma vilka åtgärder som behöver vidtas.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.