Till innehåll på sidan

Sjöfartsverkets bristande sjöräddningskapacitet

Skriftlig fråga 2017/18:591 av Daniel Bäckström (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-18
Överlämnad
2018-01-18
Anmäld
2018-01-19
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sjöräddningstjänsten har en viktig roll i samhället. I verksamheten som Sjöfartsverket har ansvar för ingår såväl efterforskning och räddning av människor i sjönöd som sjuktransporter från fartyg.

Därför är det oerhört allvarligt att Sjöfartsverkets sjöräddning med helikoptrar under en längre tid har omgärdats av stora problem. Allvarliga brister finns i kapacitet och bemanning som gör att verksamhet och beredskap inte alltid kan upprätthållas som den ska. Det har mer än en gång rapporterats att verksamheten inte kan upprätthållas på grund av dåligt väder. Det är ofattbart att sjöräddningen är beroende av fint väder för att fungera.

Nyligen rapporterades att sjöräddningen i Östersjön helt stod utan räddningshelikoptrar, och tidigare rapportering har visat att helikoptrar inte har kunnat lyfta bland annat på grund av dåligt väder. På Östersjön sker dagligen oerhörda mängder godstransporter och färjetrafik. Det är lätt att föreställa sig situationer där sjöräddningen måste aktiveras. Man behöver bara dra sig till minnes Estoniakatastrofen för att föreställa sig vilka enorma konsekvenser den bristande sjöräddningen kan få, och även om inte alla händelser är så katastrofala på samhällsnivå som Estonia kan konsekvenserna för enskilda individer bli oerhörda när sjöräddningshelikoptrar inte kan lyfta om olyckan är framme eller om en passagerare på en färja blir allvarligt sjuk.

Den bristande sjöräddningskapaciteten riskerar inte bara att negativt påverka enskilda individer utan också bland annat Försvarsmaktens verksamhet och svensk incidentberedskap.

Min fråga till statsrådet blir därför:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att Sverige ska få en sjöräddningstjänst som kan fungera dygnet runt, såväl i fint som i dåligt väder, och som medborgarna kan känna sig trygga med?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:591 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2017/18:591 av Daniel Bäckström (C)
Sjöfartsverkets bristande sjöräddningskapacitet

Daniel Bäckström har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta för att Sverige ska få en sjöräddningstjänst som kan fungera dygnet runt, såväl i fint som i dåligt väder, och som medborgarna kan känna sig trygga med.

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för sjö- och flygräddning inom svenskt ansvarsområde enligt lagen om skydd mot olyckor och förordningen om skydd mot olyckor. Det är viktigt att ha i åtanke att utformningen av den svenska sjö- och flygräddningen bygger på ett system med samverkan mellan nationella aktörer såsom Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Försvarsmakten och Polismyndigheten samt med andra länders räddningstjänster.

När det gäller förmågan att flyga i dåligt väder vill jag betona att det alltid är befälhavaren på helikoptern som självständigt fattar beslut om helikoptern ska flyga eller inte. Transportstyrelsen har också regler vid vilka siktförhållanden flygning får bedrivas. Jag vill också påpeka att de rapporteringar som frågeställaren syftar på där Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar inte kunnat lyfta på grund av dåligt väder så gjorde även andra helikopterverksamheter samma bedömningar med hänsyn till väderförhållandena.

Det är Sjöfartsverket som har ansvaret för att säkerställa att sjö- och flygräddningen fungerar. Som Daniel Bäckström säkert vet har Sjöfartsverket såsom arbetsgivare under nästan ett års tid förhandlat med personalföreträdare om ett nytt arbetstidsavtal för den operativa personalen inom räddningshelikopterverksamheten. Störningarna i verksamheten den senaste tiden beror framför allt på personalbrist. Jag har blivit informerad om att Sjöfartsverket arbetar intensivt med berörda parter för att komma fram till en lösning som alla involverade är tillfreds med och som skulle kunna skapa förutsättningar till en långsiktig personalförsörjning.

Stockholm den 31 januari 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.