självmordsprevention

Skriftlig fråga 2001/02:276 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-23
Anmäld
2001-12-04
Besvarad
2001-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga 2001/02:276

av Tuve Skånberg (kd) till socialminister Lars Engqvist om självmordsprevention

I maj i år startade US Surgeon General en kampanj att bekämpa suicid. Han refererade till att det var den åttonde vanligaste dödsorsaken i USA. I Sverige är suicid den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 20@44 år. 20@25 % av alla dödsfall i den åldersgruppen är självmord. Årligen är det tre gånger så många som dör genom suicid än som dör i trafiken. Självmordstalet i Sverige är dubbelt så högt som i USA, vilket gör suicid till ett av våra största folkhälsoproblem.

Medan kampen mot trafikdöden har stor uppmärksamhet från politiker, myndigheter och media, så förs kampen mot suicid i det tysta. Frågan får liten uppmärksamhet i medierna och obefintlig uppmärksamhet hos myndigheter. T.ex. har Folkhälsoinstitutet inte någon information om psykisk ohälsa och suicid på sin hemsida www.fhi.se.

Jag vill därför fråga socialministern om han mot denna bakgrund är beredd att initiera en nationell kampanj för att bekämpa suicid, som ett av Sveriges största folkhälsoproblem.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:276 besvarad av

den 5 december

Svar på fråga 2001/02:276 om självmordsprevention

Socialminister Lars Engqvist

Tuve Skånberg har frågat mig om jag är beredd att initiera en nationell kampanj för att bekämpa suicid, som han ser som ett av Sveriges största folkhälsoproblem.

Jag delar Tuve Skånbergs uppfattning om att självmord är ett mycket angeläget folkhälsoproblem med tanke på att de som drabbas är främst ungdomar och yngre vuxna.

Att det är obefintlig uppmärksamhet hos myndigheterna beträffande kampen mot suicid stämmer inte. Inom myndigheten IPM, Institutet för psykosocial medicin, finns en huvudaktör @ Nationellt Centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa @ med uppdrag att förebygga självmord och självmordsförsök. Man bedriver forskning, utbildning och ett aktivt utvecklingsarbete bl.a. genom att samla landets övriga regionala suicidpreventiva nätverk. Detta centrum utbildar även strategiskt utvalda yrkeskategorier, som kan finnas nära självmordsbenägna människor, t.ex. anställda inom socialtjänsten, psykiatrin, skolan, polisen, präster m.fl.

För skolor finns självmordsförebyggande program framtagna i samverkan mellan Socialstyrelsen, Statens folkhälsoinstitut och det centrum jag nyss nämnt. Målet är att visa att det går att göra något åt problemen och att ungdomar ska veta var man kan få hjälp. Samtliga berörda myndigheter har även hemsidor för suicidinformation.

Jag har mot bakgrund av bl.a. detta inte för avsikt att starta just en kampanj för självmordsprevention som kräver uthållighet, långsiktighet, kontinuitet och med insatser tvärsektoriellt i samhället. Det pågår en bevakning av området som går ut på att förebygga, upptäcka risker i samhället som skapar psykisk ohälsa och göra det möjligt att åtgärda för att på sikt få ner antalet självmord.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.