Situationen med mygg vid nedre Dalälven

Skriftlig fråga 2023/24:583 av Patrik Lundqvist (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2024-02-07
Överlämnad
2024-02-08
Anmäld
2024-02-09
Sista svarsdatum
2024-02-14
Svarsdatum
2024-02-21
Besvarad
2024-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Oron sprider sig nu bland de boende i nedre Dalälven för att den bekämpning av stickmyggor som de är så beroende av för att kunna bo och leva ett fullgott liv inte ska fungera i sommar, detta eftersom de statliga pengarna inte finns på plats i tid så att man kan köpa in och få leverans av bekämpningsmedel inför sommaren. Som ledamot från Gävleborg vet jag väl hur den här kampen förts även under tidigare regeringar och motstridiga miljödepartement och myndigheter. Alltid har det krävts att ledamöter från de drabbade områdena engagerat sig, träffat ministrar, tjänstemän och andra för att förklara och informera om hur situationen ser ut, vad som krävts tidigare och hur illa det blir om staten inte tar sitt ansvar. Lite enklare har det gått de år då samma ansvariga har funnits kvar, men det har alltid varit en kamp för att säkra upp de resurser som behövs.

Så här skriver kommunstyrelsens ordförande i Sandviken med anledning av den oro han nu känner inför de signaler han får från staten inför sommaren:

Sommaren 2023 kastades de som bor och verkar i nedre Dalälven tillbaka till den tid som präglades av människors lidande av extrema mängder av översvämningsmyggor i nedre Dalälven. År av framgångsrik myggbekämpning med gemensamt ansvar finns tydligen inte längre. Efter bekämpningen 2023 konstaterades att bekämpning hade genomförts tre gånger på en total yta på 12 000 hektar, den fjärde bekämpningen på ca 8 000 hektar kunde inte genomföras på grund av brist på bekämpningsmedel och finansiering. Kommunerna (Avesta, Gävle, Heby, Sandviken, Sala, Tierp och Älvkarleby) tillskrev då regeringen i september och påtalade detta. Svaret kommunerna fick fanns att läsa i regleringsbrevet till länsstyrelserna där det visade sig att regeringen avsätter 5,4 miljoner kronor för myggbekämpning, i dagsläget oklart hur dessa pengar kommer att fördelas. Summa summarum påtalat behov från kommunerna till regeringen drygt 36 miljoner kronor för upparbetade kostnader 2023 och för att ha en god beredskap inför 2024 och 2025. Svaret, ingen dialog, ingen respons, utan ett regleringsbrev innehållande 5,4 miljoner kronor.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vad avser statsrådet att göra åt situationen som beskrivs ovan för att se till att de boende i nedre Dalälvsområdet ska kunna se fram emot en sommar utan risk för att behöva stanna inomhus på grund av situationen med mygg?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:583 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på fråga 2023/24:583 Situationen med mygg vid nedre Dalälven

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:583 av Patrik Lundqvist (S)
Situationen med mygg vid nedre Dalälven

Patrik Lundqvist har frågat mig vad jag avser att göra åt situationen som han beskriver i sin fråga för att se till att de boende i nedre Dalälvsområdet ska kunna se fram emot en sommar utan risk för att behöva stanna inomhus på grund av situationen med mygg.

Jag vill börja med att säga att jag förstår att myggsituationen kan utgöra en olägenhet för personer som bor eller vistas i området kring nedre Dalälven eller andra områden med hög förekomst av översvämningsmygg. Behovet av bekämpning av larver av översvämningsmygg styrs i hög grad av översvämningarnas antal och omfattning under vår och sommar. Jag har full förståelse för att man kan känna en oro inför kommande sommar.

Det finns ett regelverk för användning av biologiska bekämpningsmedel för att minska förekomsten av översvämningsmygg och därmed även de olägenheter som myggen för med sig. Det finns även andra metoder som kan användas i kombination utifrån lokala förutsättningar för att minska förekomsten av översvämningsmygg på lång sikt, exempelvis slåtter, betesdrift, dikesunderhåll och reglering av vattennivån.

Sedan många år tillbaka har det funnits statliga medel som får användas till åtgärder för begränsning av massförekomst av översvämningsmyggor. Från 2024 har länsstyrelserna tilldelats 5,4 miljoner kronor för detta ändamål. Hur medlen har fördelats till länsstyrelserna har förändrats de senaste åren. I år fördelas dessa medel i sin helhet direkt till länsstyrelsernas förvaltningsanslag. Detta bör innebära förbättrade planeringsförutsättningar och minska den administrativa bördan för att hantera totalt avsatta medel. Det bör även vara en fördel i ett planeringsperspektiv att relevanta myndighetsbeslut, Natura 2000-tillstånd och dispens från förbudet att sprida bekämpningsmedel från luftfartyg, har meddelats för perioden 2023–2025, det vill säga över flera säsonger då bekämpningsåtgärder kan vidtas.

Regeringen har mottagit en hemställan om framtidens myggbekämpning från Länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanlands och Värmlands län. Ärendet bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 21 februari 2024

 

 

 

Romina Pourmokhtari

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.