Situationen i Ungern

Skriftlig fråga 2011/12:389 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-02-17
Anmäld
2012-02-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-03-05
Svar anmält
2012-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga

2011/12:389 Situationen i Ungern

av Peter Persson (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Ungern har företagit nationella lagförändringar som riskerar oberoendet för landets domstolar och datasäkerhetsmyndighet. Landet styrs med egen majoritet sedan 2010 av Fidez som tillhör den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen. Premiärministern Victor Urbán var nyligen i Europaparlamentet och fick där många frågor och kritik även utifrån kränkning av mänskliga rättigheter och politiska tillsättningar.

Till saken hör att oppositionspartiet Jobbik till sig har knutit ett fascistliknande garde, Magyar Gárda (ungerska gardet,) som trakasserar landets romer och hotar landets judar. Det är en historisk återkomst av Pilkorsrörelsen som under andra världskriget samarbetade med den tyska nazismen. Detta förefaller pågå utan att regeringen, landets rättsapparat och polis ingriper.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta bilateralt och inom EU för att Ungerns regering ska följa rättsstatens principer och dessutom ingripa mot rörelser som kränker de mänskliga rättigheterna?

 

Svar på skriftlig fråga 2011/12:389 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 5 mars

Svar på fråga

2011/12:389 Situationen i Ungern

Utrikesminister Carl Bildt

Peter Persson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta bilateralt och inom EU för att Ungerns regering ska följa rättsstatens principer och ingripa mot rörelser som kränker de mänskliga rättigheterna.

I Lissabonfördraget fastställs unionens grundläggande värden, däribland minoriteters rättigheter, som samtliga medlemsstater har en skyldighet att respektera. Vad gäller medlemsstaternas skyldighet att fullt ut respektera EU:s fördrag och regelverk har kommissionen en viktig roll, och i just fallet med Ungern har ju kommissionen i tre avseenden riktat invändningar mot Ungern.

Ungern har nyligen till kommissionen redovisat sitt svar, och vi avvaktar nu den bedömning som sker av kommissionen av detta.

Det är viktigt att vi fullt ut ger detta förfarande vårt stöd. I detta ligger också att vi måste respektera att frågor som denna hanteras just genom ett förfarande i första hand mellan kommissionen och medlemsstaterna.

Vad gäller olika rörelser inom ett land som agerar på ett sätt som inte är förenligt med våra grundläggande värderingar ankommer det på dessa länder att agera. Vid mitt besök i Ungern nyligen diskuterade vi bland annat vikten av värna den romska befolkningens rättigheter.

Låt mig till detta lägga den betydelse som Europarådet och Europadomstolen för mänskliga rättigheter har. Genom denna har ju också enskilda personer möjlighet att föra upp olika frågor till konkret prövning, och länderna är skyldiga att rätta sig efter utslagen i Europadomstolen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.