Till innehåll på sidan

Situationen i Togo och den svenska samvetsfången Issifou Seidou

Skriftlig fråga 2017/18:527 av Lotta Johnsson Fornarve (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-20
Överlämnad
2017-12-21
Besvarad
2018-01-04
Sista svarsdatum
2018-01-04
Svarsdatum
2018-01-04
Anmäld
2018-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen i det lilla afrikanska landet Togo blir alltmer allvarlig. Regimen under ledning av Faure Gnassingbe verkar inte sky några medel för att behålla makten.  Befolkningen har under lång tid utsatts för övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna, såsom systematiska arresteringar, tortyr, misshandel och angrepp på demonstranter. Allvarliga inskränkningar har gjorts vad det gäller yttrandefriheten och rätten att organisera sig. Civilbefolkningen har fått sina hem genomsökta och deras telefon och internetuppkoppling har stängts av. Den militära närvaron i byarna på landsbygden har förstärkts, vilket har lett till att ett stort antal människor har flytt och blivit internflyktingar i sitt eget land. Denna bild bekräftas av flera organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, däribland Amnesty International.

Allt fler togoleser kräver nu presidentens avgång och att verklig demokrati ska införas i landet samt att togoleser i diasporan ska få rätt att rösta i kommande val. Ett antal demonstrationer har därför ägt rum i Togo men även i olika länder i omvärlden där togoleser lever i exil.

Den svenska medborgaren Issifou Seidou sitter sedan åtta år i fängelse i Togo anklagad för förräderi helt utan några grunder. Seidou är troligen den minst kända svenska samvetsfången som sitter fängslad utomlands. Issifou Seidou som är 75 år har utsatts för tortyr, och hans hälsosituation blir allt sämre på grund av tortyren och den omänskliga behandling han utsatts för i fängelset. I en intervju med den svenska journalisten Martin Schibbye den 7 oktober 2017 säger han: “They tied my hands together, like this, and strung me up by the window, and let me hang there, night after night after night.” Om inget görs finns risk för att Issifou Seidou inte överlever.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att Sverige som såväl enskilt land som medlem i EU och FN ska verka för att respekten för de mänskliga rättigheterna i Togo respekteras och för att Issifou Seidou friges snarast?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:527 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:527 av Lotta Johnsson Fornarve (V)
Situationen i Togo och den svenska samvetsfången Issifou Seidou

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att de mänskliga rättigheterna i Togo ska respekteras och för att den fängslade svenska medborgaren Issifou Seidou ska friges.


Den togolesiska regeringen fattade den 21 december beslut om att benåda Seidou. Det var med glädje som jag under julen mottog beskedet att Seidou nu har släppts fri från fängelset och har återförenats med sin familj.

Detta kommer efter att UD aktivt har arbetat med Seidous fall. Jag tog själv upp det ett flertal gånger i samtal med min togolesiske kollega. Sveriges sändebud till Togo, ambassadör Per Carlsson, lyfte återkommande ärendet, bland annat med Togos president. Han besökte även Seidou i fängelset i Lomé vid flera tillfällen. Dessutom agerade Sverige via EU.

I regeringsförklaringen slås det fast att respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer ska vägleda regeringens internationella arbete. Det arbetet är ständigt pågående, och Sverige står upp för folkrätten, inklusive de mänskliga rättigheterna, såväl inom vårt medlemskap i FN:s säkerhetsråd, som inom EU och som enskilt land.

UD följer aktivt utvecklingen i Togo, främst via EU som återkommande påtalar vikten av mänskliga fri- och rättigheter i samtal med landets regering. Vi stödjer även FN:s samt ECOWAS arbete för en inkluderande

politisk process och för att en bred dialog ska inledas om behovet av politiska reformer för att bevara fred och säkerhet i landet.

Stockholm den 2 januari 2018



Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.