Till innehåll på sidan

Situationen i Syrien och Sveriges ansvar

Skriftlig fråga 2011/12:423 av Höj Larsen, Christina (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-02-24
Anmäld
2012-02-24
Besvarad
2012-02-29
Svar anmält
2012-02-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 februari

Fråga

2011/12:423 Situationen i Syrien och Sveriges ansvar

av Christina Höj Larsen (V)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Situationen i Syrien förvärras alltmer och i spåren av konflikten uppstår flyktingströmmar. Sverige och EU har ett stort ansvar för dem som nu flyr; många på grund av att de utsätts för – eller riskerar att utsättas för – förföljelse till följd av sitt stöd för demokratikampen och kraven på mänskliga rättigheter för alla i landet. Sverige skulle dels kunna ta självständiga initiativ via program för vidarebosättning eller på annat sätt ta emot människor på flykt, dels kunna lyfta diskussionen på EU-nivå om att direktivet om massflykt kan behöva användas.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Tobias Billström:

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att Sverige ska ta ansvar för att ge ökat skydd till flyktingar från Syrien?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:423 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 29 februari

Svar på fråga

2011/12:423 Situationen i Syrien och Sveriges ansvar

Statsrådet Tobias Billström

Christina Höj Larsen har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att Sverige ska ta ansvar för att ge ökat skydd till flyktingar från Syrien.

De medborgare från Syrien som söker asyl i Sverige ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige i enlighet med utlänningslagen, under förutsättning att de bedöms ha behov av skydd. Det är Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas uppgift att avgöra om det finns grund för uppehållstillstånd. Den utlänningslag och den instans- och processordning som en enig riksdag beslutade om 2005 ger goda förutsättningar för att de som söker asyl i Sverige får det skydd de behöver.

När det gäller vidarebosättning är det Migrationsverket som i samråd med FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) ansvarar för att avgöra vilka grupper av skyddsbehövande som Sverige under året ska ta emot för vidarebosättning. UNHCR är den institution som är bäst lämpad att bedöma var vidarebosättningsinsatser ska sättas in och de har kontinuerlig kontakt med Migrationsverket i dessa frågor.

Jag har mot denna bakgrund inte för avsikt att i nuläget ta några initiativ i den här frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.