Situationen i Sudan

Skriftlig fråga 2006/07:109 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-09
Anmäld
2006-11-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-11-20
Svar anmält
2006-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga

2006/07:109 Situationen i Sudan

av Fredrik Olovsson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen i Darfur i Sudan är mycket allvarlig. Den har av vissa under lång tid beskrivits som ett folkmord och läget har uppenbarligen inte förbättrats under senare tid. I stället har nya massakrer på civila genomförts, något som bland annat FN-chefen Kofi Annan fördömt.

Från den svenska regeringen har det emellertid inte hörts några offentliga uttalanden och enligt Göteborgs-Posten har utrikesministern inte tid att svara på frågor om Darfur. Därmed uppstår oklarheter om hur den svenska inställningen till läget i Sudan och frågor kan resas om huruvida utrikesministerns aktieinnehav och tidigare styrelsearbete i Lundin Oil påverkar den svenska linjen. Detta bör omedelbart undanröjas.

Min fråga är därför hur utrikesministern avser att agera för att bidra till en lösning av konflikten i Darfur.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:109 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 november

Svar på fråga

2006/07:109 Situationen i Sudan

Utrikesminister Carl Bildt

Fredrik Olovsson har frågat hur jag avser att agera för att bidra till en lösning på konflikten i Darfur.

Jag delar Fredrik Olovssons oro över den ytterst allvarliga situationen i Darfur. Säkerhetsläget är spänt, övergrepp mot civilbefolkning fortsätter och det är mycket svårt också för internationella aktörer att verka i Darfur.

Utvecklingen i Darfur och Sudan intar en framträdande plats i svensk utrikespolitik och på hela det internationella samfundets dagordning. Sverige är aktivt engagerat i de diplomatiska ansträngningarna för att nå en fredlig lösning på konflikten i Darfur och för att bidra till genomförandet av det fredsavtal som slöts i januari 2005 mellan regeringen i Khartoum och Sudanese People’s Liberation Movement/Army (SPLM/A). Darfur och genomförandet av fredsavtalet mellan södra och norra Sudan är återkommande ämnen i mina samtal med företrädare för andra länders regeringar. Det internationella samfundet måste fortsätta att vara engagerat i Sudan i sin helhet och se sambanden mellan utvecklingen i Darfur och södra Sudan.

Europeiska unionen har ett brett politiskt och humanitärt engagemang i Sudan. EU:s särskilde representant för Sudan träffar regelbundet alla parter och EU:s ordförandeskap besöker genom den finska utrikesministern Erkii Tuomioja regionen denna vecka. Sverige bidrar aktivt till Europeiska unionens gemensamma diplomatiska ansträngningar och regeringens särskilda sändebud för Afrikas horn besöker för närvarande Sudan. Intensiva politiska ansträngningar pågår och måste fortsätta för att förmå stridande parter att respektera ingångna avtal och för att förankra fredsavtalet om Darfur.

Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd har beslutat att AU-insatsen i Darfur (AMIS) ska fortsätta åtminstone fram till den sista december 2006. AU har också beslutat att på sikt överlämna ansvaret för den internationella närvaron i Darfur till FN. FN:s säkerhetsråd har genom resolution 1706 beslutat att FN-insatsen i södra Sudan (Unmis) ska utvidgas till att också omfatta Darfur. 

Utifrån resolution 1706 har FN och stora delar av det internationella samfundet aktivt verkat för den sudanesiska regeringens medgivande till insatsen. Överenskommelsen mellan FN, AU och flera andra länder, inklusive Sudan, i Addis Abeba den 16 november om en ökad roll för FN i Darfur utgör ett viktigt framsteg. Många frågetecken återstår dock att reda ut och ansträngningarna för att få till stånd en robust FN-närvaro måste därför fortsätta. Det är angeläget att AU:s närvaro i Darfur fortsätter under det att FN:s roll klargörs. Det internationella samfundet måste därför stödja AU-insatsen så att den fullt ut kan fullfölja sina uppgifter och också fullt ut stödja FN:s ansträngningar för en positiv utveckling i Darfur. Sverige bidrar både med personal och finansiering till EU:s stödinsats för AMIS. Svenska officerare, poliser och sjukvårdsexperter gör ett viktigt arbete i Darfur. Utöver stödinsatsen bidrar EU genom ett omfattande finansiellt stöd till AMIS.

Det oerhörda lidandet i Darfur fortsätter och kommer att bestå så länge det inte finns en politisk lösning. Därför måste omfattande humanitärt stöd fortgå. Sverige är en av de största givarna och kommer i år att bidra med över 200 miljoner kronor för humanitära insatser i Sudan. Av dessa går en stor andel, minst 70 miljoner kronor, till FN och svenska enskilda organisationer för deras hjälpinsatser i Darfur.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.