Situationen i Kashmir

Skriftlig fråga 2006/07:1306 av Habsburg Douglas, Walburga (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-05
Anmäld
2007-06-05
Besvarad
2007-06-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juni

Fråga

2006/07:1306 Situationen i Kashmir

av Walburga Habsburg Douglas (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Sedan många år tillbaka är Kashmirkonflikten olöst. Redan 1948 beslutade FN:s säkerhetsråd att situationen skulle avgöras genom en folkomröstning. Men ännu har ingenting hänt. Samtidigt har det för omvärlden blivit allt svårare att göra sig en klar bild av situationen i regionen, bland annat på grund av svårigheterna för människorättsorganisationer och medier att komma in och verka i Kashmir och Jammu och rapportera fritt därifrån.

FN och EU har förvisso gjort flera värdefulla insatser i området, men dessa är uppenbart inte tillräckliga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga om utrikesministern avser att vidta ytterligare åtgärder för att bidra till konfliktlösningen i Kashmir.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1306 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 15 juni

Svar på fråga

2006/07:1306 Situationen i Kashmir

Utrikesminister Carl Bildt

Walburga Habsburg Douglas har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bidra till konfliktlösningen i Kashmir.

Den svenska regeringen ser allvarligt på den långvariga, komplexa och djupgående konflikten mellan Indien och Pakistan om Jammu och Kashmir. Sverige arbetar inom bland annat FN och EU för att dialogen mellan Indien och Pakistan ska fortsätta att fördjupas, samt att MR-frågorna ska ges större uppmärksamhet. Vi bidrar sedan 1949 med personal till FN:s observatörsstyrka Unmogip, vilken har som sitt mandat att övervaka situationen längs stilleståndslinjen. EU-delegationer besöker området regelbundet för att bevaka bland annat MR-frågorna. En delegation var där så sent som i januari 2007 och kunde konstatera att framsteg gjorts i fredsförhandlingarna men drog också slutsatsen att inga större förbättringar hade skett när det gällde de mänskliga rättigheterna. Det är oroande.

Det finns i dag en viss optimism om att Jammu och Kashmirfrågan ska kunna lösas politiskt. Den så kallade sammansatta dialog som återupptogs i februari 2004 mellan Indien och Pakistan har öppnat för att diskutera flera frågor parallellt. Av vikt är också att befolkningen i området i dag lättare kan resa mellan länderna och mellan de indisk- respektive pakistanskkontrollerade delarna av Jammu och Kashmir. Viseringsmöjligheter, bättre kommunikationer och ökad handel kan på sikt ha stor betydelse för utvecklingen. Detta skapar förtroende och därmed förutsättningar för att relationerna mellan länderna ska normaliseras.

Jag besökte själv Indien i maj 2007 och underströk i mitt samtal med den indiske utrikesministern Pranab Mukherjee den vikt som Sverige fäster vid att den sammansatta dialogen fortsätter.  

Det är av stor betydelse för den långsiktiga stabiliteten i Sydasien att frågan om Jammu och Kashmir kan lösas. Detta skulle också underlätta förutsättningarna för att MR-situationen i området ska bli bättre. Sverige kommer även i fortsättningen att följa denna fråga och noga bevaka arbetet för de mänskliga rättigheterna i regionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.