situationen i Etiopien

Skriftlig fråga 2000/01:1103 av Biörsmark, Karl-Göran (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-24
Anmäld
2001-05-02
Besvarad
2001-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga 2000/01:1103

av Karl-Göran Biörsmark (fp) till utrikesminister Anna Lindh om situationen i Etiopien

Den 17@18 april genomförde skolbarn, studenter och oppositionspolitiker demonstrationer i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i syfte att protestera för yttrande- och föreningsfrihet samt mot den etiopiska polisens sätt att behandla studenter och elever vid universitet och skolor i landet. Etiopisk polis och säkerhetsstyrkor har som en följd härav reagerat mot demonstrationerna på ett fullständigt oacceptabelt sätt.

Säkerhetsstyrkor sägs ha stormat kyrkor, moskéer och bostäder i jakt på de människor som misstänks ha deltagit i demonstrationerna. Hundratals människor rapporteras ha gripits och placerats i isoleringshäkte. Av de gripna återfinns bl.a. generalsekreteraren för Etiopiens Demokratiska Parti (EDP), Ato Lidetu Ayalew, samt EDP:s organisationschef, Ato Tamrat Tarekegn. Enligt uppgifter ska 41 personer ha dödats och över 250 personer skadats i samband med demonstrationerna och repressalierna därefter.

Vilka åtgärder avser utrikesministern vidta, såväl bilateralt som inom ramen för EU-samarbetet, för att sätta press på den etiopiska regimen så att våldet mot oliktänkande i Etiopien omgående kan stoppas?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1103 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2000/01:1103 om situationen i Etiopien

Utrikesminister Anna Lindh

Karl-Göran Biörsmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att sätta press på den etiopiska regimen så att våldet mot oliktänkande i Etiopien omgående kan stoppas.

Låt mig först konstatera att jag ser mycket allvarligt på den senaste tidens våldsamma utveckling i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Sverige beklagar djupt det övervåld som resulterade i ett stort antal döda och skadade i samband med demonstrationerna den 17@18 april. De genomförda massarresteringarna, uppgifterna om att arresteringar av oppositionella fortsätter och de vidtagna begränsningarna i pressfriheten ger anledning till stor oro.

Sveriges ambassadör i Addis Abeba gjorde redan den 20 april en uppvaktning vid det etiopiska utrikesministeriet varvid han framhöll vår stora oro över det inträffade, för övervåldet mot studenterna och arresteringarna av oppositionsmedlemmar.

Ytterligare en uppvaktning gjordes den 27 april då Sveriges ambassadör som EU-ordförande framförde EU:s djupa beklagande över de många döda till den etiopiska regeringen. Samtidigt som EU beklagade upploppen och förstörelsen framfördes djup oro över rapporterna om övervåld och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Ambassadören förklarade vidare att EU är djupt bekymrat över massarresteringar och uppgifter om fortsatta arresteringar av oppositionspolitiker. Den etiopiska regeringen uppmanades att snarast informera EU-kretsen om det inträffade och det framhölls att EU förväntar sig att Etiopien genomför en oberoende utredning.

Sverige kommer även fortsättningsvis att nära följa utvecklingen i Etiopien. Mot bakgrund av den senaste tidens händelser kommer vi att ytterligare stärka vårt engagemang för att främja respekten för de mänskliga rättigheterna. I det arbete med att utforma en ny landstrategi för utvecklingssamarbetet med Etiopien som inleds inom kort kommer stor vikt att fästas vid frågor om demokrati och mänskliga rättigheter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.