Situationen för unga arbetslösa

Skriftlig fråga 2008/09:861 av Sandberg, Gunnar (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-17
Anmäld
2009-04-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-04-27
Besvarad
2009-04-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 april

Fråga

2008/09:861 Situationen för unga arbetslösa

av Gunnar Sandberg (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Arbetsförmedlingens senaste prognos över arbetslösheten konstaterar att ungdomarna är den grupp som kommer att drabbas värst av den kraftigt ökande arbetslösheten. Sverige har redan i dag den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa och prognoserna visar att det kommer att bli ännu värre, inte minst i glesbygd som i Jämtlands län.

Alltför många ungdomar upplever sin situation som hopplös i dag. När de inte får jobb kan de inte skaffa eget boende. Ersättningen från jobbgarantin räcker inte ens till nödvändiga levnadsomkostnader, utan de måste söka bidrag från socialtjänsten. Det är ingen bra start i livet.

I regeringens vårproposition tillförs pengar till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Men de nya miljarderna går till ökade kostnader för a-kassa till allt fler arbetslösa och till lönegaranti på grund av alla konkurser. Inga nya pengar anvisas till jobbskapande åtgärder eller till utbildning.

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att underlätta situationen för de arbetslösa ungdomarna?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:861 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 27 april

Svar på fråga

2008/09:861 Situationen för unga arbetslösa

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Gunnar Sandberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta situationen för de arbetslösa ungdomarna.

Jag vill påminna om att jag nyligen har besvarat liknande riksdagsfrågor och interpellationer. Jag anser att de svaren är relevanta även för denna fråga, se exempelvis svaret på Maria Stenbergs fråga 2008/09:600.

Regeringen har sedan den tillträdde reformerat stora delar av arbetsmarknadspolitiken för att minska utanförskapet och för att fler människor ska komma i arbete. Ungdomar har varit och är en prioriterad grupp i detta arbete. Regeringen har till exempel minskat kostnaden för att anställa en ungdom markant, genom att halvera socialavgifterna för personer under 26 år. Unga kan tidigt i en arbetslöshetsperiod få del av en förstärkt matchningsverksamhet med personliga coacher under 2009–2011.

För personer 16–24 år som är arbetslösa i mer än tre månader finns den ungdomspolitiska insatsen jobbgarantin för ungdomar. I jobbgarantin ligger fokus på jobbsökaraktiviteter eftersom forskning och erfarenheter från andra länder visar att detta är ett effektivt sätt att hjälpa ungdomar till arbete. Det är viktigt att i så stor utsträckning som möjligt undvika att ”låsa in” ungdomar i arbetsmarknadspolitiska program vilket bara riskerar att förlänga tiden i arbetslöshet. En person som fyllt 20 men inte 26 år och som varit arbetslös i sex månader kvalificerar sig till nystartsjobb, vilket innebär att arbetsgivaren kompenseras med ett belopp motsvarande arbetsgivaravgiften.

I vårpropositionen föreslås ökade resurser för arbetsmarknadspolitiken, däribland jobbgarantin för ungdomar, och höjda statsbidrag till kommunerna. Tillsammans med tidigare presenterade åtgärder satsar regeringen därmed totalt 45 miljarder kronor under 2009. En stor del av satsningen avser jobbskapande åtgärder och utbildning. Förutom att underlätta inträdet på arbetsmarknaden för ungdomar genom halverade socialavgifter har vi bland annat sänkt skatterna för låg- och medelinkomsttagare samt ökat möjligheterna till yrkesutbildning genom fler platser i yrkesvux och yrkeshögskolan.

Åtgärderna för att bryta ungas utanförskap är en del av ett långsiktigt och strategiskt arbete som är högt prioriterat, även i denna konjunkturnedgång.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.