situationen för svenskt yrkesfiske

Skriftlig fråga 2004/05:2092 av Torstensson, Åsa (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-09
Besvarad
2005-08-23
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 augusti

Fråga 2004/05:2092

av Åsa Torstensson (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om situationen för svenskt yrkesfiske

Svenskt näringsliv har stort behov av att det ges rättvisa och rimliga villkor för att företagare ska kunna vilja ha anställda, våga vara egen och vilja utveckla sitt företag så att det anpassas både till nya miljöambitioner och för att möta konsumentens kvalitetskrav. Svenskt yrkesfiske är en del av det svenska näringslivet som under nuvarande majoritet varit extremt illa behandlat och ständigt utpekat som miljöbov och getts ensidiga svenska åtgärder vilket leder till fortsatt nedmontering av den svenska fiskeflottan. Nu säger den svenska miljöministern att det vore intressant att studera ett förslag om hur man med EU:s strukturfondsmedel kan köpa ut det kvarvarande av det svenska yrkesfisket.

Min fråga blir då till ansvarig jordbruksminister:

Vilka åtgärder tänker jordbruksministern vidta för att ge svenskt yrkesfiske rättvisa förutsättningar och långsiktiga spelregler så att svenskt yrkesfiske kan fortsätta att leverera mat till de svenska konsumenternas middagsbord?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2092 besvarad av

den 23 augusti

Svar på fråga 2004/05:2092 om situationen för svenskt yrkesfiske

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Åsa Torstensson har frågat mig om vilka åtgärder jag planerar att vidta för att ge svenskt yrkesfiske rättvisa förutsättningar och långsiktiga spelregler så att svenskt yrkesfiske kan fortsätta att leverera mat till de svenska konsumenternas middagsbord.

Regeringens ambition är att skapa förutsättningar för en livskraftig och hållbar svensk fiskerinäring. Detta innebär att förutom fiskeri- och näringspolitiska hänsyn måste även regional- och miljöpolitiska hänsyn beaktas. Då fisk dessutom är ett viktigt livsmedel är det angeläget att konsumenter även i framtiden ges möjligheter att köpa färsk svensk fisk i lokala livsmedelsbutiker.

Regeringen har i propositionen Kust- och insjöfiske samt vattenbruk (2003/04:51) utvecklat förutsättningarna för ett livskraftigt kust- och insjöfiske samt vattenbruk. Där lyfts bland annat fram vikten av goda kunskaper om fiskbeståndens utveckling. För kommersiellt viktiga arter, som till exempel torsk, sill och havskräfta, gör ICES varje år en biologisk bedömning av tillståndet och utvecklingen av bestånden. Motsvarande bedömning och rådgivning har tidigare saknats för flera arter av stor betydelse för det småskaliga kust och insjöfisket, som till exempel abborre, gädda och gös. I vår har Fiskeriverket för första gången gjort motsvarande bedömningar även för dessa okvoterade bestånd. Dessa kunskapsunderlag kommer att utgöra en grundförutsättning för den framtida svenska fiskerinäringen.

Vidare har regeringen i propositionen uppdragit åt Fiskeriverket att leda och samordna minst fem pilotprojekt som syftar till att utveckla en lokal eller regional samförvaltning av fisket. I detta sammanhang ska särskild hänsyn tas till den regionala utvecklingen och främjandet av kustfisket.

Länsstyrelserna har nyligen redovisat för regeringen utvecklingen av fiskerinäringen sedan 1990 ur ett regionalt perspektiv. I uppdraget redovisas de viktigaste bakomliggande faktorerna för utvecklingen under tidsperioden samt föreslås kustområdesspecifika åtgärder för att skapa förutsättningar för ett livskraftigt småskaligt fiske. Detta uppdrag bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

En ytterligare fråga av vikt för yrkesfiskarna är regleringen av flottan. I den gemensamma fiskeripolitiken understryks bland annat att fiskeflottans kapacitet ska anpassas till resurstillgången. Genom stöd till skrotning har Sverige genom nuvarande strukturprogram för 2000@2006 medverkat till en reducering av kapaciteten. Dessutom tillämpar Sverige ett in- och utförselsystem som innebär att den som vill föra in en fiskebåt i flottan själv måste se till att motsvarande eller större kapacitet förs ur flottan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.