Situationen för regimkritiker i Belarus

Skriftlig fråga 2020/21:3134 av Maria Nilsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-07
Överlämnad
2021-06-07
Anmäld
2021-06-08
Svarsdatum
2021-06-16
Sista svarsdatum
2021-06-16
Besvarad
2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Situationen i Belarus är mycket allvarlig. Repressionerna mot journalister, oppositionen och det civila samhället är omfattande. För omvärlden kulminerade det med flygplanskapningen den 23 maj där regimen tvingade ned ett Ryanairplan, på väg från Aten till Vilnius, för att arrestera journalisten Roman Protasevitj. Men för dem som lever i Belarus var flygplanskapningen en bland flera fruktansvärda händelser den senaste tiden. För några veckor sedan arresterades hela redaktionen på den oberoende medieplattformen tut.by. Förra veckan fick ett antal aktiva oppositionspolitiker sjuåriga fängelsestraff. Detta är enbart exempel på den repression som ständigt pågår.

En av orsakerna bakom regimens agerande kring Ryanairplanet är sannolikt att den ville statuera ett exempel. De oppositionskritiker som flytt landet ska inte känna sig säkra i EU. Diktaturens arm är lång.

Det är många av Belarus oppositionspolitiker, journalister och aktivister som likt Roman Protasevitj flytt till Vilnius, Warszawa och andra platser i EU. Under de senaste veckorna har även den möjligheten kraftfullt begränsats av regimen. Belarus har mer och mer förvandlats till ett fängelse för sina invånare. För att som belarusisk medborgare kunna resa ut ur landet krävs numera att man ska kunna uppvisa ett permanent uppehållstånd i ett annat land.

Det var en helt korrekt åtgärd av EU att belägga det statsägda belarusiska flygbolaget Belavia med förbud att flyga i EU:s luftrum. Motsvarande förbud har också införts över Storbritanniens luftrum. Men Sverige och EU behöver nu också hitta sätt att stödja de regimkritiker och journalister som fruktar för sitt liv men som inte kan lämna landet.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är därför:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen för att öka möjligheterna för belarusiska regimkritiker att söka asyl i Sverige och EU?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3134 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)


Svar på fråga 2020/21:3134 av Maria Nilsson (L)

Situationen för regimkritiker i Belarus –

Maria Nilsson har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen arbetar för att öka möjligheterna för belarusiska regimkritiker att söka asyl i Sverige och EU.

Flygresor har hittills varit undantagna från de utreserestriktioner som Maria Nilsson hänvisar till i sin fråga. Det är fortfarande möjligt att resa ut från Belarus med flyg, inklusive till EU via ett tredje land, utan att för belarusiska myndigheter behöva uppvisa ett utländskt permanent uppehållstillstånd.

Regeringens mål är att säkerställa en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Sverige deltar aktivt i förhandlingar om en ny migrations- och asylpakt i EU som ska vara effektivt, rättssäkert, långsiktigt hållbart, humant och värna asylrätten.

UD har återkommande dialog med lokala människorätts- och civilsamhällsorganisationer och inhämtar deras syn på hur Sverige bäst kan stödja en demokratisk utveckling i Belarus. Vi bibehåller också kontakterna med företrädare för oppositionen och stödjer deras legitima krav att mänskliga rättigheter måste respekteras och att folket har rätt att välja sina ledare i demokratiska val.

Stockholm den 16 juni 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.