Situationen för hbt-personer i Uganda

Skriftlig fråga 2009/10:132 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-27
Anmäld
2009-11-02
Besvarad
2009-11-04
Svar anmält
2009-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga

2009/10:132 Situationen för hbt-personer i Uganda

av Hans Linde (v)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Situationen för hbt-personer i Uganda har länge varit svår. Homosexuella handlingar är kriminaliserade och kan leda till livstids fängelse. MR-organisationer har vid ett flertal tillfällen rapporterat om fall av bland annat tortyr av hbt-personer. Organisationer som arbetar med hbt-frågor kan inte registrera sig och har delvis därför stora problem att söka bidrag och annat stöd. Klimatet hårdnar nu ytterligare. Ett nytt lagförslag, den så kallade Anti-Homosexuality Bill, innebär att "homosexuella handlingar" kommer att kunna straffas ännu hårdare. "Grov homosexuell handling" införs som en ny straffkategori och kan leda till dödsstraff. Homosexuella handlingar utförda utomlands blir också straffbara och ett rapporteringstvång införs, det vill säga personer som inte inom 24 timmar anger hbt-personer eller personer som de vet stöder dessa riskerar upp till tre års fängelse. Lagen försvårar också kraftigt för MR-försvarare att arbeta för hbt-personer då så kallade förespråkande av homosexualitet förbjuds. Att sprida information om hbt-personers liv kan leda till sju års fängelse samt ett ogiltigförklarande av organisationen. Att stödja sådan verksamhet ekonomiskt eller inhysa den blir också straffbart. Trots att det i Sveriges samarbetsstrategi med Uganda fastslås att Sverige ska arbeta aktivt med att främja hbt-personers rättigheter i Uganda har Sverige hittills inte inlett något långsiktigt stöd till det civila samhället. hbt-personers rättigheter i Uganda måste påtalas uttryckligen genom en strategisk dialog samt genom riktat finansiellt stöd till det civila samhället.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta i ljuset av det nya lagförslaget för att stödja det civila samhällets arbete i Uganda för hbt-personers mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:132 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 4 november

Svar på fråga

2009/10:132 Situationen för hbt-personer i Uganda

Statsrådet Gunilla Carlsson

Hans Linde har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta i ljuset av det nya lagförslaget för att stödja det civila samhällets arbete i Uganda för hbt-personers mänskliga rättigheter.

Som lokal EU-ordförande i Uganda har Sverige tillsammans med EU vid upprepade tillfällen uttryckt kritik mot regeringen för bristande vilja att respektera och skydda hbt-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, inklusive oro över det nya lagförslaget om hbt. Detta inkluderar bland annat möten med Ugandas kommission för mänskliga rättigheter den 8 oktober samt premiärminister och sju andra ministrar den 13 oktober. UD och Sveriges ambassad i Kampala kommer i sin fortsatta dialog med den ugandiska regeringen påtala att det nya lagförslaget kränker de mänskliga rättigheterna och att den svenska regeringen ser mycket allvarligt på detta.

Sveriges nyligen antagna samarbetsstrategi med Uganda 2009–2013 lyfter fram vikten av att vi verkar för ökad respekt för hbt-personers mänskliga rättigheter. Det långsiktiga stödet syftar till att stärka lokala MR-organisationer att främja en förändring av både lagstiftning och attityder i ett land där en stor majoritet av befolkningen påstås vara fientligt inställd till hbt. Sida har undersökt hur Sverige på bästa sätt kan arbeta med hbt-frågor i Uganda, bland annat genom stöd till svenska och ugandiska organisationer som främjar mänskliga rättigheter. Sida utvärderar nu myndighetens handlingsplan för arbetet med hbt-frågor i utvecklingssamarbetet. Resultatet ska vara vägledande för hur arbetet fortsättningsvis ska bedrivas, bland annat i länder som Uganda. Sverige kommer också att i fortsättningen stödja regionala initiativ som fokuserar på hbt-frågor, detta kan vara inom olika områden som media, lagstiftning, hälsa, organisationsutveckling etcetera.

I vårt stöd i Uganda driver Sverige idag aktivt icke-diskrimineringsprincipen och att hbt-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna ska uppmärksammas och stödjas. Förutom icke-diskriminering som huvudprincip i förhållande till till exempel tillgång till service (till exempel hiv-prevention samt hälso- och sjukvård) handlar det i Uganda om grundläggande friheterna (föreningsfriheten och yttrandefriheten) samt om rätten till privatliv.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.