situationen för HBT-personer i Saudiarabien

Skriftlig fråga 2003/04:585 av Linander, Johan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-21
Anmäld
2004-01-22
Besvarad
2004-01-28
Svar anmält
2004-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 januari

Fråga 2003/04:585

av Johan Linander (c) till utrikesminister Laila Freivalds om situationen för HBT-personer i Saudiarabien

En stor svensk näringslivsdelegation, ledd av biträdande finansminister Gunnar Lund, besökte Saudiarabien den 17@19 januari. I ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet konstaterades att Saudiarabien är Sveriges största handelspartner i Mellanöstern och att det finns goda möjligheter att ytterligare expandera handeln. Resan uppgavs dessutom vara en bekräftelse på de goda förbindelserna mellan länderna.

Samtidigt som affärerna blomstrar kränks de mänskliga rättigheterna och homosexuella avrättas i Saudiarabien. Den 1 januari 2002 halshöggs tre män offentligt, Ali bin Hatan bin Saad, Mihammad bin Suleiman bin Muhammad och Muhammad bin Khalil bin Abdulla, för att de begått sodomi. Året dessförinnan meddelade inrikesministeriet att 81 personer halshuggits därför att de var homosexuella.

Mot den här bakgrunden vill jag fråga:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att de goda förbindelserna med Saudiarabien ska användas för att påtala de kränkningar av HBT-personers mänskliga rättigheter som pågår i landet?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:585 besvarad av

den 27 januari

Svar på fråga 2003/04:585 om situationen för HBT-personer i Saudiarabien

Utrikesminister Laila Freivalds

Johan Linander har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att de goda förbindelserna med Saudiarabien ska användas för att påtala de kränkningar av HBT-personers mänskliga rättigheter som pågår i landet.

Den svenska regeringen fäster stor vikt vid de mänskliga rättigheterna oavsett sexuell läggning eller tillhörighet. Sedan tidigare tillhör Sverige de mest drivande i fråga om homosexuella, bisexuella och transsexuella personers åtnjutande av mänskliga rättigheter. Frågan om sexuell läggning nämndes första gången i den av Sverige framlagda resolutionen om summariska avrättningar vid FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna år 2000. Med detta som grund kunde senare formuleringen antas i motsvarande resolution i FN:s generalförsamling. I förhandlingarna om resolutionen spelade Sverige en avgörande roll och formuleringen förekommer numera i båda dessa resolutioner.

Sverige har tagit upp frågan om den bristande respekten för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien inom EU och i FN-sammanhang. EU:s syn på situationen framfördes bland annat i EU:s tal vid 2003 års kommission för de mänskliga rättigheterna. EU fördömde då bland annat användandet av dödsstraff, tortyr och begränsningar i yttrandefriheten i Saudiarabien.

I samband med statsrådet Gunnar Lunds besök i Saudiarabien den 17@19 januari tog Sverige upp situationen för mänskliga rättigheter i landet i allmänhet och kvinnors situation i synnerhet. Situationen för HBT-personers mänskliga rättigheter berördes inte direkt under samtalen. Jag är beredd att även fortsättningsvis ta upp frågor rörande respekten för de mänskliga rättigheterna och då även frågan om HBT-personers situation med representanter för Saudiarabien.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.