Situationen för HBT-personer i Ryssland

Skriftlig fråga 2006/07:580 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-31
Anmäld
2007-02-01
Besvarad
2007-02-05
Besvarad
2007-02-07
Svar anmält
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga

2006/07:580 Situationen för HBT-personer i Ryssland

av Ulf Holm (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov har enligt TT och Interfax än en gång haft ett kraftigt utfall mot homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT) i ett tal. Borgmästaren har de senaste två åren sagt nej till Prideparader i den ryska huvudstaden Moskva och enligt nyhetsbyråerna har han nu uttalat att ”sådana kan bara definieras som sataniska. Vi tillät inte paraden då och vi kommer inte att göra det i framtiden.” Han passade också på att tacka den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud för hans stöd i kampen mot gayparader. Jag anser att uttalanden som dessa inte får stå oemotsagda och att vi har en skyldighet att i alla lägen påtala alla människors lika rätt i ett samhälle, oavsett till exempel som i detta fall sexuell läggning eller identitet.

Jag vill med anledning av detta fråga utrikesministern vilka initiativ han kommer att ta i sina kontakter med ryska politiker för att kräva alla människors lika rätt i samhället också i Ryssland.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:580 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 6 februari

Svar på fråga

2006/07:580 Situationen för HBT-personer i Ryssland

Utrikesminister Carl Bildt

Ulf Holm har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta i mina kontakter med ryska politiker för att kräva alla människors lika rätt i samhället också i Ryssland. Frågan föranleddes av Moskvas borgmästare Jurij Luzjkovs uttalande nyligen mot homosexuella, bisexuella och transpersoner (HBT-personer).

Utvecklingen vad gäller respekt för mänskliga rättigheter i Ryssland har i vissa avseenden avstannat eller rentav gått bakåt på senare år. Den negativa attityd gentemot HBT-personer, som Moskvas borgmästare givit uttryck för, samt andra uttryck för fientlighet och diskriminering i det ryska samhället mot minoritetsgrupper, är oroande. Regeringens Rysslandspolitik förs bland annat genom den bilaterala dialogen, inom ramen för vårt bistånd och genom EU och andra internationella organisationer. Frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter har en central plats. Att Ryssland går åt rätt håll är viktigt både för Sveriges och Europas framtid. En stark och levande demokrati är en förutsättning för en positiv utveckling i landet.

I den bilaterala dialogen tar Sverige därför upp MR- och demokratifrågorna. Sida har nyligen tagit fram en handlingsplan om hur HBT-frågorna ska integreras i utvecklingssamarbetet. Stöd ges bland annat till RFSL, som stöder lokala organisationer i nordvästra Ryssland.

Regeringen kommer på olika sätt och genom olika kanaler att fortsätta att verka för alla människors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna utan diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.