Till innehåll på sidan

Situationen för de kaldeiska kristna i Irak

Skriftlig fråga 2006/07:1466 av Habsburg Douglas, Walburga (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-08-13
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 juli

Fråga

2006/07:1466 Situationen för de kaldeiska kristna i Irak

av Walburga Habsburg Douglas (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Flera oroväckande och våldsamma händelser har inträffat den senaste tiden i Irak. Våldet verkar ha trappats upp och det utförs till stor del av sekteriska grupper i syfte att splittra landet och skapa kaos. Våldet verkar även inriktas på små och särskilt utsatta grupper. Flera händelser med dödlig utgång har riktats mot den kristna minoriteten i Irak, som drabbats hårt.

Den 3 juni i år blev en kaldeisk katolsk präst, fader Ragheed Ganni, dödad i Mosul i Irak, tillsammans med sina tre medarbetare, tillika subdiakoner. Han blev bara 35 år och var under en tid verksam i Sverige och höll flera mässor i både Södertälje och Eskilstuna.

Den 6 juni kidnappades Hani Abdel Ahad i Mosul, när han skulle besöka ett prästseminarium. Även han är en kaldeisk katolsk präst.

I början på juni ockuperades ett kaldeiskt nunnekloster av shiitiska terrorister, som även plundrade klostret på allt av värde.

Med anledning av ovanstående är min fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att förbättra situationen för de kaldeiska katolikerna och de andra förföljda kristna i Irak.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1466 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 augusti

Svar på fråga

2006/07:1466 Situationen för de kaldeiska kristna i Irak

Utrikesminister Carl Bildt

Walburga Habsburg Douglas har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra situationen för de kaldeiska katolikerna och de andra förföljda kristna i Irak.

Den svenska regeringen ser med stor oro på utvecklingen i Irak. Den stigande våldsnivån har gett upphov till stora flyktingströmmar inom landet och regionen. Dessa flyktingströmmar når även Europa och Sverige. Våldet drabbar medlemmar ur alla etniska och religiösa grupper i Irak, men små minoriteter som kaldeiska kristna är särskilt utsatta. Det gäller också medlemmar ur större befolkningsgrupper som lokalt är eller har blivit en minoritet.

Sverige är pådrivande inom Europeiska unionen och Förenta nationerna för ett ökat internationellt engagemang i Irak. Det ligger i vårt och hela världssamfundets intresse att arbeta för ett demokratiskt, stabilt och sammanhållet Irak där allas mänskliga rättigheter respekteras. EU, FN och Sverige stöder den irakiska regeringens deklarerade avsikt att skapa ett Irak där samtliga medborgare, oavsett etnisk bakgrund eller religion, kan leva i säkerhet. I kontakterna med företrädare för Irak framhåller vi ständigt vikten av att respektera de mänskliga rättigheterna och att verka för en förbättrad säkerhetssituation för samtliga religiösa och etniska grupper i Irak. Jag betonade själv detta i samtalet med den irakiske utrikesministern under hans besök i Sverige tidigare i år.

Målet måste vara att alla irakiska medborgare i framtiden får uppleva fred, säkerhet och demokrati i sitt eget land. Regeringen kommer även i fortsättningen att driva frågan om minoriteternas utsatthet i Irak, såväl i EU och FN som i samtal med irakiska företrädare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.