Till innehåll på sidan

Situationen för Dawit Isaak och andra politiska fångar i Eritrea

Skriftlig fråga 2005/06:2053 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-23
Besvarad
2006-09-04
Besvarad
2006-09-06
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 augusti

Fråga 2005/06:2053 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Situationen för Dawit Isaak och andra politiska fångar i Eritrea

Den eritreanska regimen har gjort sig ökänd runtom i världen på grund av sina allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Under 2001 fängslades till exempel ett mycket stort antal politiska oppositionella.

Den svenske journalisten Dawit Isaak har snart suttit fängslad i Eritrea i 1 800 dagar, det vill säga nästan fem år. Tillsammans med åtskilliga andra politiska fångar hålls han fängslad på oklara grunder, utan rättegång.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder vidtar utrikesministern för närvarande för att få till stånd en frigivning av Dawit Isaak och andra politiska fångar som hålls i eritreanska fängelser?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2053 besvarad av

den 4 september

Svar på fråga 2005/06:2053 om situationen för Dawit Isaak och andra politiska fångar i Eritrea

Utrikesminister Jan Eliasson

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få till stånd en frigivning av Dawit Isaak och andra politiska fångar som hålls i eritreanska fängelser.

Låt mig först betona att jag delar Birgitta Ohlssons oro över Dawit Isaaks situation. Att Dawit Isaak om ett par veckor suttit fängslad i fem år är en djup tragedi för honom och hans familj men även för det eritreanska folket och den demokratiska utvecklingen i Eritrea.

Eritrea har en långvarig och för befolkningen djupt frustrerande gränskonflikt med Etiopien. Eritrea har i denna konflikt den internationella rätten på sin sida. Sverige utövar därför påtryckningar på Etiopien att godkänna gränsdragningen såsom den har beslutats av en oberoende internationell gränskommission. Vi uppmanar också Eritrea att dra tillbaka restriktionerna mot FN-missionen Unmee som övervakar gränsområdet. Samtidigt får inte gränskonflikten användas som argument för att förhindra respekt för de mänskliga rättigheterna i Eritrea. Det är min starka förhoppning att politiska partier, journalister, enskilda organisationer och religiösa samfund ska tillåtas verka fritt i Eritrea. Det är djupt oroande att den grupp politiska ledare och journalister som fängslades 2001, däribland Dawit Isaak, fortfarande hålls fängslade utan åtal och rättegång. Sverige för, inte minst inom ramen för EU, en politisk dialog med Eritrea om bland annat dessa angelägna frågor.

Jag anser att det också finns starka humanitära skäl till att Dawit Isaak släpps fri och får återförenas med sin familj i Göteborg. Regeringen är särskilt orolig över hans hälsa. Detta budskap framförs kontinuerligt till den eritreanska regeringen på plats i Eritrea och vid samtal med eritreanska regeringsföreträdare på besök i Sverige. Jag har själv vid samtal med Dawit Isaaks familj redogjort för regeringens ansträngningar och den vikt vi fäster vid denna fråga.

Regeringen arbetar aktivt för Dawit Isaaks frisläppande och är beredd till politiska samtal på hög nivå om och när detta bedöms kunna bidra till konstruktiva framsteg.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.