situationen för burhöns

Skriftlig fråga 1999/2000:923 av Juholt, Håkan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-11
Anmäld
2000-05-16
Besvarad
2000-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga 1999/2000:923

av Håkan Juholt (s) till jordbruksminister Margareta Winberg om situationen för burhöns

Enligt uppgifter i medier pågår ett omfattande dispensprogram, som innebär att det år 2004 kommer att finnas stora mängder höns som sitter fast i samma burar som riksdagen förbjöd 1988, alltså hela 16 år tidigare.

1997 upphävde riksdagen under stor uppmärksamhet det ursprungliga burförbudet. Bilden i medierna ger intryck av att den ansvariga myndigheten Jordbruksverket sedan dess ägnat stora resurser åt att utarbeta dispensprogram, med samma åtgärder som bl.a. djurskyddsrepresentanterna i referensgruppen för fjäderfäfrågor gjorde tummen ned för. Enligt uppgift planerar Jordbruksverket att förlänga dispenserna för de buräggsproducenter som inte kan installera de nya modifierade burarna i tid.

I England har landets landsbygdsminister Elliot Morley engagerat sig i frågan om burhönsens situation. Företaget Free Range Egg Marketing Company marknadsför ägg från hönor som inte bara kan röra sig fritt inomhus, utan också gå ut i solen och picka i marken efter föda. Fem miljoner hönor, ca 17 % av värphönorna i England går ute.

Den engelska regeringen stöder aktivt projektet med pengar från det nya jordbruksutvecklingsprogrammet.

Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att påskynda processen avseende burhönsens situation?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:923 besvarad av

den 18 maj

Svar på fråga 1999/2000:923 om situationen för burhöns

Jordbruksminister Margareta Winberg

Håkan Juholt har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att påskynda processen avseende burhönsens situation.

Djurskyddsförordningens förbud mot inhysning av värphöns i burar kompletterades år 1997 med funktionskrav som gäller alla system. Enligt den nya bestämmelsen ska hönan ha tillgång till rede, sittpinne och sandbad. Möjlighet att bevilja tidsbegränsad dispens från funktionskraven infördes eftersom de alternativa system som fanns att tillgå inte uppfyllde de krav som ställs i förordningen. Stora resurser satsades samtidigt på forskning kring hur de nya systemen bäst skulle utformas. Dispenserna har föregåtts av besiktning och bedömning av bl.a. djurmiljön i varje enskilt stall och höga djurskyddskrav har härvid ställts på inhysningssystemen.

När dispenserna löper ut kan producenterna ställa om till system för frigående höns eller till burar som uppfyller hönsens funktionskrav. De s.k. inredda burarna genomgår för närvarande ny teknikprovning och är ännu inte fritt tillgängliga för användning. Ny teknikprovning är ytterst viktig för att upptäcka och avhjälpa eventuella problem innan ett system görs fritt tillgängligt på marknaden och det är inte aktuellt att påskynda provningarna genom att göra inskränkningar i programmet.

De inredda burarna kommer att börja finnas tillgängliga på marknaden vid den tid då många dispenser löper ut. Efterfrågan på inredda burar kan då under en kortare period komma att överstiga tillgången. Det kan därför finnas behov av att tillåta äggproducenter som ingått avtal om köp av nya system i avvaktan på leverans av den nya inredningen fortsätta med sin produktion i befintliga burar. Krav kommer emellertid att ställas på att de befintliga burarna håller en hög djurskyddsnivå.

Inom ramen för Miljö- och landsbygdsprogrammet för Sverige åren 2000@2006 avser Sverige att införa ett stöd till investeringar i jordbruksföretag. I normalfallet kan stöd ges med upp till 30 % av stödberättigade investeringskostnader. Detta stöd kan utgå till samtliga sektorer inom jordbruket. Även äggproducenter som ställer om till alternativa inhysningssystem kan därför vara berättigade till investeringsstöd.

Utfasningen av de traditionella burarna har mycket riktigt tagit lång tid. Sverige har använt den tiden till forskning och utveckling av alternativa inhysningssystem och tack vare all den kunskap och erfarenhet vi nu har så kan omställningen till djurvänligare och samtidigt ekonomiskt hållbara system nu slutföras.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.