Till innehåll på sidan

Sis-regler som hindrar snabb hjälp till barn och unga

Skriftlig fråga 2017/18:764 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-09
Överlämnad
2018-02-12
Anmäld
2018-02-13
Svarsdatum
2018-02-21
Sista svarsdatum
2018-02-21
Besvarad
2018-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Statens institutionsstyrelse, Sis, är den statliga myndighet som ska bedriva individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem. I uppdraget ingår att ge ungdomarna bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet. Placering på ett så kallat Sis-hem sker på socialtjänstens uppdrag efter beslut i förvaltningsrätten.

En förutsättning för placering är att till exempel socialnämndens ordförande i berörd kommun undertecknar beslut om att placering ska ske. I dagens digitaliserade samhälle, som regeringen säger sig värna, finns flera metoder att underteckna ett sådant beslut.

I dag godtar inte alla Sis-hem dubbelkrypterad signering med hjälp av bank-id. Samtidigt kan du deklarera, läsa din journal, ansöka om sjukpenning och föräldraförsäkring samt sköta dina bankärenden med samma metod. Metoden är alltså uppenbart tillräckligt säker enligt andra av regeringen reglerade myndigheter. En klar fördel med bank-id är att den som behöver signera något där beslutet bör ske skyndsamt kan göra det var denne än befinner sig. Ändå nekar Sis i vissa fall denna metod med hänvisning till att det strider mot deras riktlinjer. Det innebär att vissa Sis-hem hänvisar till riktlinjer som andra Sis-hem uppenbarligen inte behöver följa.

En metod som fortfarande godtas är att man faxar det undertecknade beslutet, något som krånglar till det då faxen är förlegad och inte fungerar särskilt väl beroende på var i landet du befinner dig.

Det är orimligt att inte Sis i dagens digitaliserade samhälle godtar signering via bank-id, inte minst med tanke på att de som drabbas är barn och ungdomar.

Regeringen driver en linje om vikten av att följa med i digitaliseringen, men trots detta råder uppenbara oklarheter om riktlinjer i regeringens egen myndighet vad gäller beslut om placering som signerats med bank-id. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad konkret gör statsrådet för att se till att även Sis följer med i den digitala utvecklingen och godtar bank-id som signeringsmetod, för att barn och ungdomar så snabbt som möjligt ska få den hjälp de är i stort behov av?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:764 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)



S2018/

00975/FST

Socialdepartementet

Barn-

äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:764 av Camilla Waltersson Grönvall (M) Sis-regler som hindrar snabb hjälp till barn och unga

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vad jag gör konkret för att se till att även Statens institutions styrelse (SiS) följer med i den digitala utvecklingen och godtar bank-id som signeringsmetod, för att barn och ungdomar så snabbt som möjligt ska få den hjälp de är i stort behov av.

Regeringen har i den senaste budgetpropositionen uttalat att digitalt ska vara förstahandsval i den offentliga förvaltningens verksamhet och i kontakter med privatpersoner och företag. Samtidigt påtalas att säkerheten och skyddet för den personliga integriteten ska säkerställas.

Utgångspunkten i arbetet med regelverk inom e-hälsoområdet och digitalisering är att balansera rättigheter eller intressen såsom skydd för personlig integritet, kvalitet, säkerhet och effektivitet.

Regeringen tillsatte i november 2016 en utredning om rättsliga förutsättningar för en digitalt samverkande förvaltning, vars uppdrag bl.a. är att kartlägga och analysera i vilken utsträckning det förekommer lagstiftning som i onödan försvårar digitaliseringen inom den offentliga förvaltningen. I samband med den nämnda kartläggningen ska utredningen även behandla lagstiftning som inte nödvändigtvis är direkt hindrande, men där det inom den offentliga förvaltningen finns en rättslig osäkerhet som har en hämmande inverkan på den digitala utvecklingen. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 mars 2018.

SiS är positiv till att utnyttja elektroniska lösningar för att effektivisera både myndighetens verksamhet och också för att underlätta enskildas kontakter med den offentliga sektorn i stort. Jag har inte fått några underlag som tyder på att avsaknaden av elektronisk signering i nuläget har påverkat eller hindrat barn och unga att få vård i tid.

Stockholm den 21 februari 2018

Åsa Regnér

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.