silver i slam

Skriftlig fråga 1999/2000:612 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-24
Anmäld
2000-03-07
Besvarad
2000-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga 1999/2000:612

av Gudrun Lindvall (mp) till miljöminister Kjell Larsson om silver i slam

Metallhalter i slam har diskuterats i många år. Det har då främst varit kadmium, som oroat. Nu visar mätningar från flera reningsverk att slammet innehåller även andra metaller. Det gäller silver, platina, palladium och wolfram. Användningen av flera av dessa ökar i samhället.

Enligt Naturvårdsverkets rapport nr 4664 Silver är silver giftigare för jordbakterier än mer uppmärksammade metaller som kadmium, bly, koppar och zink. Eftersom silvret blir kvar och anrikas ju mer slam som sprids ut förgiftas miljön för dessa nödvändiga nedbrytare för tid och evighet. Beräkningar visar att halterna kommer att fördubblas i marken på tio år, om slammet används i jordbruket. För sju metaller i slam; bly, kadmium, koppar, krom, kvicksilver, nickel och zink, finns gränsvärden. Men för de metaller man nu funnit i oacceptabla mängder som silver, uran, platina och wolfram finns varken gränsvärden för eller kontinuerliga mätningar i slam.

Jag vill fråga miljöministern:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att förhindra att silver anrikas i jorden?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:612 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 1999/2000:612 om silver i slam

Miljöminister Kjell Larsson

Gudrun Lindvall har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förhindra att silver anrikas i jorden.

För att förhindra förorening av åkerjorden finns i kemikalielagstiftningen gränsvärden för vissa tungmetaller i slam avsett för jordbruksändamål. Dessutom har Naturvårdsverket särskilda krav till skydd för miljön när avloppsslam används i jordbruket, bl.a. gränsvärden för hur mycket metaller som högst får tillföras åkermark via slam.

På senare tid har silver och flera andra metaller påvisats i slam. I gällande bestämmelser finns dock inte några gränsvärden för silver eller de andra metaller som Gudrun Lindvall nämner. Kunskapen om i vilken utsträckning dessa metaller förekommer i slam och vilka halter som finns i svensk åkermark är fortfarande tämligen bristfällig. För att förbättra denna kunskap har Naturvårdsverket initierat en ganska omfattande undersökning av ett stort antal metaller, däribland silver, i åkermark, jordbruksgrödor, rötslam och luftburet nedfall samt i handelsgödsel. Resultaten kommer att ge en bättre bild av bl.a. förekommande halter och variationer av olika metaller i svenskt slam och åkermark, olika tillförselvägars bidrag till metallhalterna samt tjäna som underlag för eventuella nya gränsvärden i slam. Resultaten från denna undersökning kommer att föreligga under senare delen av året.

För närvarande pågår en revideringen av direktiv 86/278/EEG om skyddet för miljön, särskilt marken, när avloppsslam används i jordbruket. I detta arbete verkar Sverige för att införa gränsvärden för metaller som i dag inte regleras, däribland silver.

Enligt min mening är det också viktigt att VA-branschen, myndigheter och andra intressenter kontinuerligt verkar för en förbättrad slamkvalitet så att slammet kan användas i jordbruket utan negativa följder för hälsa eller miljö.

Ett annat sätt att återföra fosfor från stad till land skulle kunna vara att rena fram fosfor ur slam eller avloppsvatten och på så sätt minska risken för att oönskade ämnen tillförs åkerjorden. Både nationellt och internationellt pågår försök och utvecklingsarbete inom detta område. Investeringar i alternativ VA-teknik ingår i många av de kommunala investeringsprogram regeringen ger bidrag till inom ramen för förordningen (1998:23) om statliga bidrag till lokala investeringsprogram som ökar den ekologiska hållbarheten i samhället.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.