Till innehåll på sidan

sfi-undervisning och kravet på motprestation

Skriftlig fråga 2004/05:1908 av Billström, Tobias (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-20
Besvarad
2005-07-04
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juni

Fråga 2004/05:1908

av Tobias Billström (m) till statsrådet Jens Orback om sfi-undervisning och kravet på motprestation

Stadsdelsförvaltningen i Rosengård i Malmö har meddelat ett antal sfi-elever att de inte kan resa på semester utan måste stanna hemma för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande. Denna uppfattning delas tydligen dock inte av kommunens jurister som i stället anser att lagtextens innebörd ska tolkas på ett annat sätt, nämligen att eleverna inte behöver stanna i Sverige under den tid som sfi-undervisning inte förekommer. Däremot avser uppenbarligen inte kommunen att erbjuda dessa elever något alternativ till den uteblivna undervisningen.

De centrala kommunala besluten bygger på principen om att introduktionsersättning bara ska beviljas till den som förbinder sig att följa påbörjad planering enligt en individuell introduktionsplan. Dock finns det inget i tillämpningsbestämmelserna som säger huruvida den som beviljats ersättning ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

Den fråga som Malmö kommuns agerande ger upphov till är varför olika regler gäller för olika grupper i samhället. Den som är student, går på a-kassa, eller uppbär socialbidrag förutsätts stå till arbetsmarknadens förfogande för att bidrag över huvud taget ska betalas ut. Detta borde självfallet gälla även den som går på introduktionsersättning.

Har statsrådet gjort den bedömningen att det är rimligt att andra principer tillämpas för sfi-elever än vad som är fallet för studenter vid svenska universitet och högskolor under sommarmånaderna?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1908 besvarad av

den 4 juli

Svar på frågorna 2004/05:1907 om sfi-undervisning och introduktionsersättningen och 1908 om sfi-undervisning och kravet på motprestation

Statsrådet Jens Orback

Tobias Billström har frågat mig ifall jag har gjort den bedömningen att det är rimligt att motprestationen för introduktionsersättning organiseras på sådant sätt att det inte finns något att göra för sfi-eleverna under den period som lärarna tar semester. Han har också frågat mig ifall jag har gjort den bedömningen att det är rimligt att andra principer tillämpas för sfi-elever än vad som är fallet för studenter vid svenska universitet och högskolor under sommarmånaderna. Jag har valt att besvara de båda frågorna i ett sammanhang.

Inledningsvis vill jag framhålla att jag som statsråd inte kan kommentera kommuners handläggning av enskilda ärenden. Rent allmänt gäller dock följande.

Enligt lagen (1992:1068) om introduktionsersättning för flyktingar och vissa andra utlänningar får en kommun bevilja introduktionsersättning till nyanlända invandrare som förbinder sig att följa en introduktionsplan som fastställs av kommunen efter samråd med den aktuella personen. Om den enskilde inte följer denna plan får kommunen enligt samma lag bestämma att introduktionsersättning inte ska betalas ut för en viss tid eller inte alls.

Enligt förordningen (1990:927) om statlig ersättning för flyktingmottagande med mera har kommuner vad gäller flyktingar och vissa andra nyanlända invandrare rätt till statlig ersättning om de genomför ett program för introduktion i enlighet med introduktionsplanen. I förordningen anges kortfattat vad ett introduktionsprogram ska innehålla. Bland annat ska programmet innehålla svenska för invandrare (sfi).

Det är alltså kommunerna som i samråd med de berörda personerna beslutar och kommer överens om introduktionsplaner. Utöver vad som framgår av nämnda lag och förordning är innehållet i introduktionsplanerna inte närmare reglerat. Introduktionsplanerna har till syfte att ge varje individ nödvändiga förutsättningar för att kunna leva och verka normalt och självständigt i det svenska samhället. Det är således önskvärt att individerna genom deltagande i aktiviteter får förutsättningar att nå målet om arbete och självförsörjning. Om introduktionsplanen som kommunen beslutat om medger ett uppehåll i aktiviteterna beror avbrottet inte på bristande medverkan från den enskilde deltagarens sida.

Beträffande frågan huruvida jag anser det vara rimligt att motprestationen för introduktionsersättning organiseras på sådant sätt att det inte finns något att göra för sfi-elever under lärarnas semesterledighet kan det konstateras att det är kommunerna som beslutar om introduktionsplanernas innehåll. Det finns ingen skyldighet men heller inga hinder för kommunerna att besluta om introduktionsplaner som föreskriver deltagande i andra aktiviteter om det under en viss tid inte är möjligt att bedriva svenskundervisning till följd av till exempel lärarnas semester. Såsom jag inledningsvis framhållit kan jag inte uttala mig om huruvida enskilda kommuners introduktionsplaner är rimliga till sitt innehåll eller inte.

Vad gäller frågan om jag har gjort den bedömningen att det är rimligt att andra principer tillämpas för sfi-elever än vad som är fallet för studenter vid svenska universitet och högskolor under sommarmånaderna kan det konstateras att olika regler gäller för olika ersättningsformer. Slutligen vill jag tillägga att förslag om ändring av regelverket avseende introduktionsersättning och den statliga ersättningen för flyktingmottagande till kommuner bereds inom Regeringskansliet, men för närvarande gäller alltså att det är kommunerna som beslutar vilka krav som i enlighet med introduktionsplanen ska uppfyllas för att introduktionsersättning ska betalas ut.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.